NASA lansirala mali satelit za merenje toplote sa Zemljinih polova koja ide u svemir

antarktik
antarktik

Foto: Pixabay/358611

Američka svemirska agencija (NASA) je danas lansirala mali satelit za detaljno merenje toplote koja s polova planete Zemlje ide u svemir, prenosi Beta i AFP.

Satelit kojeg je danas ponela raketa s Novog Zelanda u misiju PREFIRE, trebalo bi da omogući poboljšanje predviđanja naučnika o promenama klime.

– Nove informacije pomoći će nam da predvidimo šta se dešava na polovima i s klimom – izjavila je Karen St. Žermen (Germain), direktorka NASA-e za naučna istraživanja na Zemlji.

Satelit, veličine kutije za cipele, ponela je raketa “Elektron” (Electron) kompanije “Rocket Lab”.

Taj i još jedan satelit koji će kasnije biti lansiran, meriće infracrveno zračenje iznad Arktika i Antarktika i tako će prvi put moći da se izračuna količina toplote koja odatle odlazi u svemir.

– To toplotno zračenje a polova je “ključno za uravnoteženje viška toplote iz tropskih regiona i regulisanje temperature Zemlje” – rekao je Tristan L’Ekuje zadužen na Univerzitetu u Viskonsinu za tu msiiju.

Po njegovim rečima, tok toplote iz tropskih područja do polova uzrokuje sve vremenske prilike na Zemlji.

Zahvaljujući misiji PREFIRE, NASA želi da izračuna kako oblaci, vlaga i topljenje zamrznute površine utiču na toplotu.

Naučni modeli za predviđanje globalnog zagrevanja su samo teorijski zasnovani na tom parametru pošto merenju dosad nije bilo.

– Nadamo se da ćemo poboljšati našu sposobnost da simuliramo porast nivoa mora u budućnosti, kao i kako će klimatske promene na polovima uticati na vremenske sisteme planete – dodao je L’Ekuje.

NASA u orbiti ima više od 20 satelita za posmatranje Zemlje i merenje raznih pojava.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300