NASA: 2021. šesta najtoplija godina ikad zabeležena

zalazak_sunca_1

Dve agencije američke vlade – svemirska agencija NASA i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) saopštile su da je 2021. bila šesta najtoplija godina ikad zabeležena.

U odvojenim izveštajima, agencije su takođe navele da je poslednjih osam godina ujedno bilo osam najtoplijih otkad je počelo moderno praćenje podataka. Takođe su saopštile da su globalne temperature bile za 0,85 stepeni Celzijusa iznad prosečene temperature u 20. vek, piše Glas Amerike.

NOAA je objavila da je prošla godina bila 45. zaredom – od 1977 – da su svetske temperature bile iznad proseka 20. veka.

Podaci ove dve agencije pokazuju da su globalne temperature, kada se uzme prosek u desetogodišnjem periodu, kako bi se ublažile prirodne oscilacije, skoro 1,1 stepen Celzijusa toplije nego pre 140 godina.

U razgovoru sa novinarima, šef analitike u NOAA Rasel Vouz rekao je da je “sada toplije nego ikad u najmanje poslednjih 2.000 godina, a verovatno i mnogo više”.

On je predvideo da će 2022. takođe biti jedna od najtoplijih godina u istoriji.

Obe agencije su vremenske anomalije iz prošle godine, poput otapanja ledenog pokrivača, šumskih požara i rekordnih poplava, pripisale toplijoj klimi.

Klimatolog NASA-e Gevin Šmit izjavio je za Associates Presss da je dugoročni trend “veoma, veoma jasan”.

“I to je sve zbog nas. Neće se promeniti dok mi ne prestanemo da povećavamo količinu ugljendioksida u atomsferi”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300