NALED: Sistem javnih nabavki u Srbiji ne prepoznaje “zelene kriterijume”

Seoski put
seoski_put_17072021

Direktor NALED za održivi razvoj Slobodan Krstović izjavio je da sistem javnih nabavki u Srbiji ne prepoznaje “zelene kriterijume” kao obavezujuće za naručioce i i najavio da će NALED sa Kancelarijom za javne nabavke i Ministarstvom zaštite životne sredine raditi na postepenom uvođenju tih kriterijuma.

Krstović je istakao da je jedna od 10 glavnih preporuka Sive knjige NALED uvođenje zelenih kriterijuma u sistem javnih nabavki po ugledu na zemlje članice Evropske unije iz okruženja Srbije, kao što su Slovenija i Hrvatska, prenosi Fonet.

Kako je rekao, to bi se primenjivao u oblastima poput javnog transporta, izgradnje puteva, rekonstrukcije zgrada.

Kriterijumi bi se uvodili postepeno, postepeno objasnio je Krstović i predočio da b ponuđači morali da ispunjavaju određeni procenat zelenih kritetrijuma.

To znači, kako je ilustrovao, da bi se u izgradnji puteva 2. i 3. reda koristili reciklabilni materijali, da bi kritetijumi za rekonstrukciju zgrada bili energetska efikasnost ili predviđanje prostora za upravljanje otpadom.

Upitan kada bi zelene javne nabavke mogle da postanu obavezujuće u Srbiji, Krstović je odgovorio da bi izmene Zakona o javnim nabavkama, prema prvim planovima, trebalo da se dogode naredne godine.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300