“Najzelenije” zemlje Evrope: Ko je posebno posvećen zaštiti životne sredine?

Norveška
Norveška

Foto: Pixabay/Nextvoyage

Švedska kompanija “Hemsol” sprovela je istraživanje kako bi utvrdila koje su to “najzelenije” zemlje Evrope, a na prvom mestu je Norveška.

Kako mnogi postepeno ulažu sve svesnije napore da putuju održivo, uvek je dobro znati koje destinacije takođe daju prioritet životnoj sredini. I da bude malo jasnije, švedska solarna kompanija “Hemsol” uradila je istraživanje kako bi utvrdila koje su “najzelenije” zemlje u Evropi.

Koristeći podatke Evropske agencije za životnu sredinu, projekta Odisej-Mure i Energetskog instituta, napravili su indeks koji uključuje faktore kao što su udeo obnovljive energije, stope reciklaže i emisije CO2 kako bi saznali koje su evropske zemlje “najzelenije”.

Norveška je na vrhu liste. Uprkos relativno visokim emisijama CO2 po glavi stanovnika, veliki deo energije u Norveškoj dolazi iz obnovljivih izvora. Štaviše, vlada zemlje je posvećena da obezbedi da zemlje u razvoju imaju pristup čistoj i održivoj energiji.

Na drugom mestu je Austrija, koja je ostvarila dobre rezultate zahvaljujući tome što ima najveći udeo putničkog saobraćaja u javnom prevozu u Evropi, a na trećem Finska, koja je objavila Zakon o klimi koji je stupio na snagu u julu 2022. godine.

Rangiranje je potvrda da je Severna Evropa posebno posvećena zaštiti životne sredine, a listu „najzelenijih“ zemalja u Evropi čine: Norveška, Austrija, Finska, Island, Švedska, Estonija, Nemačka, Luksemburg, Švajcarska, Slovenija.

Izvor: klix.ba

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300