Najsrećnija zemlja na svetu je Finska, Srbija na 43. mestu

vreme_nebo_sloboda
vreme_nebo_sloboda

Finska je peti put zauzela mesto najsrećnije zemlje za život, dok je Srbija na 43. mestu među 146 rangiranih, navodi se u Izveštaju o svetskoj sreći “World Happiness Report”, u publikaciji Mreže rešenja UN za održivi razvoj, prenosi Srna.

Među deset najsrećnijih zemalja ove godine su Danska, Island, Švajcarska, Holandija, Luksemburg, Švedska, Norveška, Izrael, Novi Zeland.

Izveštaj o sreći u svetu procenjuje 146 zemalja i uzimaju se u obzir indikatori kao što su očekivani životni vek, socijalna podrška, korupcija i drugi.

Od zemalja regiona najsrećnije mesto za život je Slovenija, koja se nalazi na 22. mestu, zatim Srbija na 43, Hrvatska 47, BiH 67, Crna Gora 75, Severna Makedonija 89.

U odnosu na prošlu godinu, od zemalja regiona jedino su BiH i Crna Gora pale za nekoliko mesta. Slovenija prema prošlogodišnjem izveštaju bila na 29. mestu, Srbija 48, Hrvatska 60, BiH na 64, Crna Gora na 70, Severna Makedonija na 94. mestu.

Amerika je pala na 16. mesto, sa prošlogodišnjeg 14, Velika Britanija je na 17, u odnosu na prošlogodišnje 18, a Francuska bez promena na 20. mestu.

Od zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, najbolje pokazatelje imaju Litvanija i Estonija, na 34. i 36. mestu, zatim Moldavija 62, Kirgizija 64, Belorusija 65, Turkmenistan 78, Rusija na 80. u odnosu na prošlogodišnje 60. mesto, prenose RIA novosti.

Najnesrećnije zemlje, prema mišljenju UN, su Avganistan, koji je na poslednjem mestu, te Liban.

Prvi svetski izveštaj o sreći objavljen je 2012. godine.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300