Na BG ulicama uskoro još 100 autobusa na CNG i 10 električnih

autobus prevoz do posla
autobuski_saobracaj

Beograd bi do proleća trebalo da dobije 100 autobusa na komprimovani gas (CNG). Prve isporuke tih ekološki prihvatljivih vozila javnog prevoza očekuju se već tokom februara i marta, najavio je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Gradonačelnik Beograda je izjavio da je od 2014. godine do sada kupljeno oko 700 autobusa, te da je od tada u unapređenje javnog prevoza i voznog parka GSP-a uloženo oko 150 mil EUR. Cilj je, kako je naglasio, da u narednih pet do šest godina budu promenjeni svi autobusi i da budu ekološki prihvatljivi, prenosi Beoinfo.

– Nabavkama novih vozila smo izbacili iz upotrebe autobuse sa “euro 2” motorima, a cilj je da motori “euro 2”, “euro 3” i “euro 4” više ne budu na našim ulicama – naglasio je gradonačelnik i dodao da se u narednom periodu očekuju velika ulaganja kako bi se dostigao željeni nivo u smislu funkcionalnosti, komfora i ekološkog unapređenja.

Punjenje električnih autobusa

Gradonačelnik je rekao da je u narednih pet godina planirana nabavka još 500 ekoloških autobusa, svake godine po 100 autobusa, kao i da je svih 10 električnih solo autobusa sa opremom za punjenje isporučeno Beogradu.

– Postavljeni su punktovi za punjenje električnih autobusa na dve lokacije – kod Beograda na vodi i Sportskog centra “Milan Gale Muškatirović”. Električni autobusi su trenutno u fazi tehničkog podešavanja, te se u najskorijem vremenskom periodu očekuje njihova redovna upotreba. Sa ovih 10 imaćemo ukupno 15 autobusa na električni pogon, koji će saobraćati na dve linije. Jedna linija će ići od Beograda na vodi preko Slavije do Kalemegdana, Ulicom Tadeuša Košćuška do SC “Milan Gale Muškatirović”. Ovim novim električnim autobusima biće zamenjena vozila koja trenutno saobraćaju na liniji broj 22A. Druga linija će saobraćati od Vukovog spomenika do Belvila – izjavio je gradonačelnik Beograda.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje