Na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” počela da radi solarna elektrana

solarna elektrana aerodrom Nikola Tesla
beg-solarna-1_0

Foto: beg.aero

Kompanija “Belgrade Airport” koja upravlja beogradskim aerodromom “Nikola Tesla” pustila je u rad solarno postrojenje koje će godišnje proizvoditi oko 1,1 milion kilovat časova zelene električne energije i aerodromu obezbediti električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora.

Količina električne energije koja će biti proizvedena je uporediva sa godišnjom potrošnjom od okvirno 430 domaćinstava, a na ovaj način će aerodrom smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 900 tona godišnje, navela je u saopštenju francuska kompanija “VINCI Airports”, koja je koncesionar beogradskog aerodroma i u čijem sastavu posluje “Belgrade Airport”.

Solarno postrojenje nalazi se u blizini aerodromskog kompleksa, na putu prema Surčinu, pored novog Tesla parkinga, i sastoji se od blizu 3.000 fotonaponskih panela koji pretvaraju sunčanu u električnu energiju, raspoređenih na platou površine 15.900 kvadrata.

Ova inicijativa je deo globalnih napora kompanije “VINCI Airports” u pravcu ekološke i energetske tranzicije, i prvi je aerodromski operater koji se 2016. godine obavezao na međunarodnu strategiju zaštite životne sredine.

Kako je saopšteno, kompanija je od 2018. godine smanjila emisiju ugljen-dioksida za 28%, naročito instaliranjem solarnih elektrana u svojoj mreži aerodroma koje već dostižu 30 megavata fotonaponske snage u radu.

– Održivim poslovanjem “Belgrade Airport” teži da dostigne cilj od nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine. Od 2018. godine implementiramo niz ekoloških projekata na aerodromu, poput toplane na prirodan gas, postrojenja za preradu čvrstog otpada i za preradu otpadnih voda. Nastavićemo da poslujemo na održiv način i doprinosimo zdravijem okruženju – rekao je generalni direktor kompanije “Belgrade Airport” Fransoa Berizo.

U novembru 2020. godine kompanija “Belgrade Airport” se pridružila Programu akreditacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima, a aerodrom “Nikola Tesla” Beograd dobio je sertifikat nivoa jedan, dok je sertifikacija za nivo dva u toku.

– Takođe, pokrenuta je inicijativa za implementaciju standarda 50001 o energetskoj efikasnosti čime će se beogradski aerodrom svrstati među malobrojne kompanije u zemlji koje su svoje procese uskladile sa zahtevima ovog standarda – navedeno je u saopštenju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300