Muzej sladoleda u Beogradu – Mesto sa 50 ukusa hladne poslastice

Foto: muzejsladoleda.rs
U samom srcu Beograda, u Uzun Mirkovoj ulici, nalazi se neklasičan muzej u kome možemo da se rashladimo ovog leta. U pitanju je muzej sladoleda u kome se nalazi čak pedeset različitih ukusa ove, za mnoge, omiljene poslastice, a do sada su razvili 90 ukusa.
– Kao šef kuhinje sa desotogodišnjim iskustvom u ugostiteljstvu imala sam priliku da vidim ovako nešto, iako nisam radila u poslastičarnici. Posećivala sam fabrike za proizvodnju sladoleda u Sloveniji i Italiji i dopalo mi se kakve sirovine koriste, pa sam želela da tako nešto pokrenemo i ovde – kaže tehnolog muzeja sladoleda Ivana Baštić i dodaje da ona sama pravi sladolede, a da su tu radnici koji se bave prodajom.
Muzej dobro funkcioniše kako leti, tako i zimi.
View this post on Instagram
– Naši sladoledi mogu i zimi da se jedu, jer su na mlečnoj bazi – koristimo pavlaku, šećer i mleko uz dodatak italijanskih sastojaka. Ono što je veoma važno za mlečni sladoled jeste mleko, koje mora da bude veoma dobro zbog mlečne masti. I ono je sa naših prostora – ističe sagovornica N1.
Ukusi koje je Baštić izdvojila su pre svega malina, koja je sa našeg područja, iz Arilja, ali i jafa ukus koji je jedan od novijih u muzeju.
Izvor: N1