Mravi spasavaju pčele: Mogli bi da zamene štetne pesticide?

Pcela suncokret
Mravi spasavaju pčele: Mogli bi da zamene štetne pesticide?

Pčele su od pesticida kao „pijane“, što izaziva haos u njihovom centralnom nervnom sistemu.

Međutim, mnoge od tih štetnih hemikalija bi mogli da zamene mravi.

To je zaključak dve odvojene studije o veštačkim pesticidima za kontrolu štetočina, prenosi euronews.com.

Širom planete, farmeri svake godine utroše više od 2,5 milijardi kilograma pesticida. Naučnici koji se bave poljoprivredom razvili su više od 1.000 tih hemijskih jedinjenja tako da ona sačuvaju hranu za nas uništavajući insekte, gljivice i korove.

Ali pesticidi mogu biti neizmerno štetni za neke vrste insekata – naročito pčele.

Kako pesticidi naškode pčelama?

Pcela

Pčele su vitalni deo ekosistema. Bez njih, mnoge druge vrste bi izumrle. U Evropi, pčele oprašuju 80 procenata cvetova u prirodi. Takođe su ključne za poljoprivredu jer, grubo uzevši, oko jedne trećine globalne proizvodnje hrane zavisi od tih oprašivača.

Ali pesticidi prave haos u centralnom nervnom sistemu pčela, pokazala je jedna nova studija. Naime, hemikalije ometaju sposobnost oprašivača da leti pravo – što im otežava potragu za hranom.

Zbog toga bi njihov opstanak mogao biti doveden u pitanje, prema rečima vodećeg autora studije dr Rejčel H. Parkinson.

– Naši rezultati su povod za zabrinutost jer je sposobnost pčela da na odgovarajući način reaguju na vizuelne informacije ključna za njihov let i navigaciju, a time i za njihov opstanak – rekla je ona.

Mravi bi mogli da zamene pesticide?

mravi

Ipak, nije svaka nada izgubljena – naučnici se sve više okreću održivijim vidovima poljoprivrede.

Ako ste išli na piknik, verovatno mrave smatrate nametnicima. Ali jedna druga studija ukazuje na to da bi oni mogli da štite useve baš kao i pesticidi.

U pitanju je međunarodna studija objavljena u časopisu Journal Proceedings of Royal Society B, a otkriva nam da su mnoge vrste mrava podjednako ili više efikasne nego pesticidi, uz manje troškove.

Naime, mravi štite useve od štetočina kao što su gusenice ili bube. Osim toga, njihovi tuneli nalik lavirintima takođe provetravaju zemljište, što biljkama omogućava da usvoje više kiseonika.

Naučnici su proučavali 26 vrsta mrava, i otkrili da bi ta stvorenja mogla biti „obećavajuće sredstvo“ u borbi sa drugim štetočinama.

Ali to nije nova ideja, navode autori studije.

„Uzgajivači citrusa u Kini bili su pioniri u biološkoj kontroli štetočina koristeći mrave pre više stotina godina“, piše u studiji.

Mravi takođe mogu da naškode usevima, jer štite lisne vaši i moljce – sićušna stvorenja što luče mednu rosu, koju mravi vole da jedu. Međutim, ta opasnost može se otkloniti bez štete po prirodnu sredinu, na primer sadnjom alternativnih izvora šećera koji bi mravi mogli da jedu.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama