Moguć jači zemljotres u Srbiji u narednih deset godina

Seoski put
seoski_put_17072021

Seizmološkinja Slavica Radovanović izjavila je da se na osnovu pojačane seizmičke aktivnosti u oktobru i novembru može očekivati da će u narednih deset do 12 godina Srbiju pogoditi jači zemljotres.

Radovanović je za televiziju “Prva” izjavila da se, što se tiče većeg broja slabijih zemljotresa koji su registrovani u prethodnom periodu, sve nastavilo posle zemljotresa kod Petrinje, koji se dogodio u decembru prošle godine, jačine 6,2 stepena po Rihteru, kada je stradalo sedam osoba, prenosi Beta.

– To svedoči o tome da su početne pretpostavke kako će se dalje razvijati seizmička aktivnost na prostoru Srbije bile tačne. (Zemljotresi) idu čitavim obodom Dinarida i obuhvaćen je prostor koji zajedno učestvuje u nekoj sizmičkoj aktivnosti. Što se nas tiče za desetak, 12 godina može da nas pogodi neki jači zemljotres – rekla je Radovanović.

Prema njenim rečima intenzitet tog jačeg zemljotresa zavisiće od toga šta će se dešavati u nekim delovima susednih država.

Na pitanje u kom regionu Srbije se može očekivati taj jači zemljotres, Radovanović je odgovorila da su “kandidati sva mesta u kojima mogu biti maksimalni zemljotresi”.

Slabiji zemljotres magnitude 2,6 jedinica Rihterove skale registrovan je jutros u 2.51 u regionu Loznice, saopštio je 7. novembra Republički seizmološki zavod.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje