Moguć jači zemljotres u Srbiji u narednih deset godina

Seoski put
seoski_put_17072021

Seizmološkinja Slavica Radovanović izjavila je da se na osnovu pojačane seizmičke aktivnosti u oktobru i novembru može očekivati da će u narednih deset do 12 godina Srbiju pogoditi jači zemljotres.

Radovanović je za televiziju “Prva” izjavila da se, što se tiče većeg broja slabijih zemljotresa koji su registrovani u prethodnom periodu, sve nastavilo posle zemljotresa kod Petrinje, koji se dogodio u decembru prošle godine, jačine 6,2 stepena po Rihteru, kada je stradalo sedam osoba, prenosi Beta.

– To svedoči o tome da su početne pretpostavke kako će se dalje razvijati seizmička aktivnost na prostoru Srbije bile tačne. (Zemljotresi) idu čitavim obodom Dinarida i obuhvaćen je prostor koji zajedno učestvuje u nekoj sizmičkoj aktivnosti. Što se nas tiče za desetak, 12 godina može da nas pogodi neki jači zemljotres – rekla je Radovanović.

Prema njenim rečima intenzitet tog jačeg zemljotresa zavisiće od toga šta će se dešavati u nekim delovima susednih država.

Na pitanje u kom regionu Srbije se može očekivati taj jači zemljotres, Radovanović je odgovorila da su “kandidati sva mesta u kojima mogu biti maksimalni zemljotresi”.

Slabiji zemljotres magnitude 2,6 jedinica Rihterove skale registrovan je jutros u 2.51 u regionu Loznice, saopštio je 7. novembra Republički seizmološki zavod.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300