Mladi istraživači Srbije obeležili Međunarodni dan biodiverziteta dodelom priznanja “Volonteri prirodi po meri”

Aida Paljevac Volonteri prirodi po meri
Aida Paljevac Volonteri prirodi po meri

Foto: Amir Hamzagić/Beta

Na Međunarodni dan biodiverziteta, 22. maja, Mladi istraživači Srbije (MIS) organizovali su dodelu priznanja “Volonteri prirodi po meri” za izuzetan volonterski angažman na polju zaštite prirode u okviru projekta “Zajedno za životnu sredinu”, čiji je cilj unapređenje zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji.

Svečana dodela priznanja i obeležavanje Međunarodnog dana biološke raznovrsnosti održana je na obali Dunava, nadomak Velikog ratnog ostrva, zaštićenog područja u samom srcu Beograda, uz prisustvo donatora, partnera, saradnika, volontera, predstavnika neformalnih grupa i civilog društva, čiji je mandat ali i životno opredeljenje – zaštita prirode.

– Cilj nagrade je da promoviše značaj uključivanja volontera u aktivnosti zaštite prirode, da podstakne inicijative pojedinaca i organizovanih grupa, kao i da pokaže vrednosti volonterskog rada. Nastojimo da stimulišemo građane da se uključe u očivanje biodiverziteta i sarađuju sa upravljačima zaštićenih područja, jer nam je želja da povećamo zajednicu onih sa kojima delimo viziju i strast ka očuvanju prirode – izjavila je Tanja Petrović, direktorka Mladih istraživača Srbije.

Dobitnica ovogodišnjeg priznanja “Volonteri prirodi po meri” je Aida Paljevac, volonterka i aktivistkinja iz Nove Varoši, nadaleko poznata po predanom volonterskom angažmanu na očuvanju planine Zlatar i okoline.

Aidin volonterski rad i aktivizam kroz neformalnu grupa građana Studenac čija je Aida i jedna od osnivačica, inspiracija su mnogim entuzijastima koji se zalažu da se zaštiti i sačuva od uništenja ne samo planina Zlatar, već i druga prirodna bogatstva i resursi novovaroške opštine.

– Ovo priznanje nam je bitno jer je prepoznata borba naše grupe na lokalu ka očuvanju životne sredine i poboljšanja kvaliteta života unutar naše zajednice – rekla je Aida i dodala da je nagrada podstrek da nastave sa aktivnostima koje doprinose stvaranju prilika za ostvarenje jednakih prava na zdravu životnu sredinu i život po meri prirode.

Volonteri prirodi po meri dodela priznanja

Foto: Amir Hamzagić/Beta

Nagrada “Volonteri prirodi po meri” je samo jedan od načina kako Mladi istraživači Srbije, kroz projekat “Zajedno za životnu sredinu” stvaraju povoljnije uslove za volontiranje i omogućavaju bolju zaštitu prirode.

Projekat “Zajedno za životnu sredinu” sprovode Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Američka agencija za međunarodnu saradnju (USAID). Ostali partneri na projektu su Mladi istraživači Srbije (MIS), udruženje ENECA, Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN), međunarodna ekološka organizacija The Nature Conservancy (TNC) i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham).

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300