Ministarstvo: Otpor Zakonu o korišćenju OIE nepotreban

Vetropark struja
dalekovod_vetropark

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije Jovanka Atanacković izjavila je da je otpor prema Zakonu o korišćenju OIE nepotreban i rezultat je nesposobnosti menadžmenta javnih preduzeća u elektroenergetskom sistemu da primene rešenja, u čijoj izradi su učestvovali.

Atanacković je u izjavi za agenciju Tanjug, povodom dopisa EPS-a, “Elektromreže” i Agencije za energetiku, u kojem se tvrdi da će Srbija biti bez struje zato što ćemo imati obnovljive izvore energije, istakla da je pomenuti zakon, jedan od najmodernijih u našem pravnom sistemu.

Prema njenim rečima, u njegovoj izradi učestvovali su AERS, EMS, EPS, poslovna zajednica, stručnjaci, prethodila mu je široka javna rasprava i transparentan postupak, a usvojen je u aprilu prošle godine.

Ministarstvo nikome ne nameće, kako se tvrdi, priključenje ogromnog broja proizvođača. Postoji plan koji će se primenjivati u narednim godinama i smatramo da nema razloga za paniku, istakla je ona i demantovala da će se povećati cene i uvoz struje i da će pasti sistem.

Resorno ministarstvo će, kako je poručila, nastaviti da stvara uslove za bolji i moderniji rad svih energetskih subjekata, pri čemu je cilj karbonski neutralna ekonomija i energetika.

Prema njenim rečima, svega pet zemalja u svetu nema nijedan energetski kapacitet koji koristi obnovljive izvore, dok ogromna većina razvijenog sveta koristi OIE, što ćemo i mi raditi u godinama ispred nas.

Svi u energetskom sektoru su servis građana, sva javna preduzeća, kao i Ministarstvo, a nisu država u državi, naglasila je državna sekretarka i napomenula da se neprekidno ističe da se javna preduzeća moraju voditi na drugačiji način.

Ključno je da se uključe nove investicije, a to je apsolutno moguće jer postoje studije, analize, planovi, podvukla je Atanacković i dodala da se još jednom otvara rasprava, jer želimo da svi kažu šta misle – struka, nauka i nevladin sektor.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje