Ministarstvo: Otpočeli pregovori o komercijalnom ugovoru za izgradnju 1GW solarnih elektrana

solarni paneli 2

Foto: Pixabay/blickpixel

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa delegacijom konzorcijuma predvođenog južnokorejskom kompanijom “Hyundai Engineering”, koji je izabran da u Srbiji izgradi samobalansirane solarne elektrane ukupne snage 1 GW, saopštilo je Ministarstvo.

– Ovo je trenutno jedan od najvećih projekata obnovljivih izvora energije u Evropi. Cilj nam je da imamo sve elemente komercijalnog ugovora dogovorene u narednim nedeljama, kako bi strateški partner mogao što pre da krene u razvoj projekta, a zatim i izgradnju solarnih elektrana da bi do 2028. one postale deo proizvodnog portfolija EPS-a – rekla je ministarka.

– Projekat izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana od 1 GW je važan projekat za energetski sektor Srbije i za ostvarivanje naših strateških ciljeva u vezi sa dekarbonizacijom energetskog sektora, a koji su važni i za proces evropskih integracija, kao i za razvoj naše privrede i dostupnost zelene energije, pre svega za izvozno orijentisane kompanije koje su energetski intenzivne – dodala je Đedović Handanović.

Na javnom pozivu sprovedenom prošle godine, u skladu sa Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, za najboljeg ponuđača izabran je konzorcijum koji predvodi južnokorejska kompanija “Hyundai Engineering”.

Strateški partner dužan je da po sistemu “ključ u ruke” razvije, izgradi i preda u vlasništvo EPS-a solarne elektrane ukupne snage 1 GW, kao i baterijski sistem za skladištenje električne energije od najmanje 200 MW.

Sastanku su prisustvovali pored predstavnika Ministarstva rudarstva energetike i Dušan Živković, v.d. generalnog direktora “Elektroprivrede Srbije”, predstavnici izabranog konzorcijuma i Ministarstva finansija.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300