Međunarodni dan Dunava – 29. jun

camac_dunav_stari_slankamen

Reka koja povezuje i razdvaja narode – Dunav.

Protiče kroz deset država (Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Moldavija i Ukrajina). Na njegovim obalama nalaze se četiri glavna grada (Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd).

Nastaje od reka Breg i Brigah kod grada Donaušingen, na planini Švarcvald, u Nemačkoj. Druga najduža reka u Evropi, posle Volge, dugačka 2.850 km. Uliva se u Crno more.

Svakog 29. juna evropske zemlje se udružuju u organizaciji različitih događaja pod okriljem Međunarodnog dana Dunava kako bi ukazale na ključni značaj reke i njenih pritoka za ljude, životinje i biljke i naglasile neophodnost međusobne saradnje i razmene iskustava u njenoj konzervaciji, racionalnom korišćenju i unapređenju. Na taj datum 1994. godine podunavske zemalje i Evropska unija su potpisale Konvenciju o zaštiti reke Dunav.

Zanimljivosti:

  • Jedan od najbitnijih plovnih puteva u Evropi

Preko Bavarskog kanala, Dunav povezuje Atlantski okean sa Crnim morem. Zahvaljujući svojoj širini, Dunavom mogu da plove i veliki brodovi.

  • Na dnu Dunava nalaze se brojni moćni ratni brodovi

Predvidevši da je poraz neizbežan, stotine nemačkih brodova plovilo je Dunavom 1944. godine kako bi izbegli da budu zarobljeni od Sovjetskog saveza.

  • Dunav je reka sa najviše imena

Zbog svoje “multinacionalne” i “multiistorijske” pripadnosti, Dunav je reka koju mnogi narodi drugačije nazivaju. Tračani su ga nazivali Istros, a Skiti Mataos. Stari Rimljani su mu dali imena Danister i Danubius, a Grci Dunavius. U Nemačkoj i Austriji još uvek je poznat kao Donau, a Francuzi ga zovu Le Danibe. Kroz Budimpeštu protiče pod imenom Duna, a u Rumuniji je poznat kao Dunarea. Turci ga nazivaju Tuna, Rusi i Slovaci Dunaj, a Bugari i mi ga nazivamo Dunav.

  • Rute popularnih biciklističkih trka nalaze se uz Dunav

Dunav je važna znamenitost, ali i turistička atrakcija. Kako prolazi kroz glavne gradove, uz njega je napravljeno mnoštvo biciklističkih i staza za pešačenje.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje