Medonosna pčela je genijalna detektivka – otkriva zagađivače okoline

Pcela
pcela_16

U potrazi za hranom pčele prikupljaju zagađivače iz vazduha, zemlje i vode, zbog čega su ovi insekti već duže vreme u fokusu nauke kao pokazatelji stepena zagađenja okoline.

Interdisciplinarni istraživački tim na čelu sa Danijelom Halucom iz Centra za javno zdravlje Medicinskog univerziteta u Beču je u nedavno objavljenom članku istraživao koliko dobro i na koji način pčela može biti korišćena za otkrivanje štetnih supstanci u okolini, objavila je Kancelarija grada Beča u Beogradu.

Zaključak istraživanja objavljenog u časopisu “Insekti” glasi – Pčele su genijalni “detektivi” za praćenje zagađenja, posebno u vezi sa teškim metalima.

Istraživanje je obuhvatilo ukupno 19 studija objavljenih u periodu od 2010. do 2020. godine. Većina članaka fokusirala se na otkrivanje teških metala u medonosnim pčelama i pčelinjim proizvodima, poput meda.

– U našoj analizi smo pokazali da pčela u celini, daleko izvan svojih pojedinačnih proizvoda, predstavlja izuzetan pokazatelj stepena zagađenja okoline u određenom regionu – objašnjava Danijela Haluca.

Pcela

S porastom otpuštanja štetnih supstanci u okolinu, povećavaju se i negativni efekti po zdravlje. Da bi ove supstance bile otkrivene, naučnici koriste specijalne detektore tzv. biomonitore. Medonosne pčele se smatraju posebno preciznim u ovom kontekstu.

– Pouzdanost informacija dobijenih iz pčelinjih proizvoda tesno je povezana s godišnjim dobom, vremenskim uslovima i aktivnošću prikupljanja hrane. Međutim, neophodne su standardizovane studije da bi se izvela podjednaka interpretacija dokazanih vrednosti sa gledišta zdravstvene ekologije. Ipak, i sa svim ograničenjima, jedno je sigurno – vredna medonosna pčela je genijalna detektivka za okolinu. Ona ima izuzetnu sposobnost prikupljanja podataka o zagađenju u određenom geografskom području – zaključila je Haluca.

Stoga, upotreba medonosnih pčela kao biomonitora predstavlja obećavajući pristup za kontinuirano praćenje zagađenja okoline, koji dopunjuje tradicionalne stacionarne merne jedinice.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300