“Lego” otvara pogon sa nultom emisijom ugljenika

Lego kocke
lego_kocke

Foto: Unsplash/Xavi Cabrera

Danski proizvođač igračaka “Lego” objavio je u sredu da planira uložiti više od milijardu dolara u kompaniju u Vijetnamu kako bi pratio nagli rast potražnje za popularnim plastičnim kockicama u boji među decom širom Azije.

Kompanija u Vijetnamu bit će drugi “Lego” pogon u Aziji, nakon onog u Kini, otvorenog 2016. godine. Lego od 2019. beleži dvocifreni rast prodaje u tom regionu.

Potražnja je sada na putu da premaši ponudu iz kineske kompanije u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju, rekao je za Reuters glavni operativni direktor kompanije “Lego” Carsten Rasmussen, a prenosi Seebiz.eu.

– Rast je u Kini i Aziji fantastičan i vidimo da će nam s vremenom trebati više kapaciteta, rekao je Rasmussen, ukazujući na rast srednje klase i veliki broj rođenih u regionu u poređenju sa zrelim evropskim i severnoameričkim tržištima.

Novo ulaganje sastavni je deo decenijske strategije “Lego” da proizvodnju približi ključnim tržištima, što bi im smanjilo troškove i zaštitilo ih od spoljnjih faktora.

– To nam omogućuje kraće vreme isporuka našim kupcima i bržu reakciju na potražnju, ali naravno da nas čini i otpornijima – rekao je Rasmussen.

Naglasio je i da odluku o gradnji kompanije u Vijetnamu nisu ubrzali poremećaji i globalnim nabavnim lancima.

Struja iz solarne elektrane

Nova firma bit će takođe prvi “Lego” pogon s neutralnom emisijom ugljenika, budući da planira uskladiti potrošnju struje sa solarnom energijom proizvedenom na krovu i na obližnjoj farmi.

Iako “Lego” još izrađuje kocke od plastike na bazi nafte, obećali su da će ih do kraja decenije zameniti kockama izrađenim od održivih materijala.

– Kompanija takođe proširuje kapacitete u Meksiku, Mađarskoj i Kini, te dodaje mašine u kompanijama u matičnoj Danskoj i u Češkoj – rekao je Rasmussen.

Lego je dobio ime po skraćenom izrazu “leg godt”, što na danskom znači “dobro se igraj”.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300