“Lego” otvara pogon sa nultom emisijom ugljenika

Lego kocke
“Lego” otvara pogon sa nultom emisijom ugljenika

Foto: Unsplash/Xavi Cabrera

Danski proizvođač igračaka “Lego” objavio je u sredu da planira uložiti više od milijardu dolara u kompaniju u Vijetnamu kako bi pratio nagli rast potražnje za popularnim plastičnim kockicama u boji među decom širom Azije.

Kompanija u Vijetnamu bit će drugi “Lego” pogon u Aziji, nakon onog u Kini, otvorenog 2016. godine. Lego od 2019. beleži dvocifreni rast prodaje u tom regionu.

Potražnja je sada na putu da premaši ponudu iz kineske kompanije u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju, rekao je za Reuters glavni operativni direktor kompanije “Lego” Carsten Rasmussen, a prenosi Seebiz.eu.

– Rast je u Kini i Aziji fantastičan i vidimo da će nam s vremenom trebati više kapaciteta, rekao je Rasmussen, ukazujući na rast srednje klase i veliki broj rođenih u regionu u poređenju sa zrelim evropskim i severnoameričkim tržištima.

Novo ulaganje sastavni je deo decenijske strategije “Lego” da proizvodnju približi ključnim tržištima, što bi im smanjilo troškove i zaštitilo ih od spoljnjih faktora.

– To nam omogućuje kraće vreme isporuka našim kupcima i bržu reakciju na potražnju, ali naravno da nas čini i otpornijima – rekao je Rasmussen.

Naglasio je i da odluku o gradnji kompanije u Vijetnamu nisu ubrzali poremećaji i globalnim nabavnim lancima.

Struja iz solarne elektrane

Nova firma bit će takođe prvi “Lego” pogon s neutralnom emisijom ugljenika, budući da planira uskladiti potrošnju struje sa solarnom energijom proizvedenom na krovu i na obližnjoj farmi.

Iako “Lego” još izrađuje kocke od plastike na bazi nafte, obećali su da će ih do kraja decenije zameniti kockama izrađenim od održivih materijala.

– Kompanija takođe proširuje kapacitete u Meksiku, Mađarskoj i Kini, te dodaje mašine u kompanijama u matičnoj Danskoj i u Češkoj – rekao je Rasmussen.

Lego je dobio ime po skraćenom izrazu “leg godt”, što na danskom znači “dobro se igraj”.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama