Kupujte jelke sa busenom, jer se time sprečava seča mladih stabala

jelka_zelena
Kupujte jelke sa busenom, jer se time sprečava seča mladih stabala

Komunalno preduzeće “Zelenilo-Beograd” pozvalo je građane da kupuju jelke sa busenom, jer time sprečavaju seče mladih stabala četinara.

U saopštenju se navodi da jelke sa busenom posle praznika građani mogu da zasade u svojim dvorištima, ali da moraju da imaju na umu da će u narednim godinama ona izrasti u visoko drvo, te da zbog toga pažljivo odaberu lokaciju.

Ovo javno komunalno preduzeće podseća da prilikom kićenja jelke treba voditi računa o ukrašavanju vrha, kako se ne bi polomio ili oštetio, a jedan od načina da se očuva vrh je da se uz vrh postavi neki štapić ili olovka, pa da se tek onda ukrasi.

Dodaje se i da jelku ne treba postaviti blizu grejnog tela, jer to može izazvati opadanje četina.

Tokom praznika jelku treba redovno prskati vodom i zalivati odstajalom vodom sobne temperature, a posle praznika drvo ne treba odmah iznositi napolje na mesto sadnje, već je potrebno obezbediti period prilagođavanja, tokom kojeg će jelka nekoliko dana stajati u hodniku ili prostoriji koja se ne greje.

Sadnja se vrši kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nula stepeni Celzijusa.

CENA

“Zelenilo-Beograd” za praznike ima u ponudi jelke sa busenom u svojim rasadnicima u ul. Vojvode Stepe br. 405 i ul. Marije Bursać bb u Zemunu.

Cene jelke sa busenom (Picea abies) u zavisnosti od visine su:

Picea abies visine 1,0-1,5 m iznosi 2.000 dinara

Picea abies visine 2,5-3,0 m iznosi 4.000 dinara

Picea abies visine iznosi od 5.000 dinara.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama