Kriminalci iz EU švercuju stare brodove, plastiku, medicinski otpad

Opasan otpad u prirodi
opasan_otpad

Zemlje Centralne i Istočne Evrope su sve popularnija “destinacija” za kriminalce koji švercuju nelegalni otpad iz sve “zelenije” Zapadne Evrope, navodi se u najnovijoj studiji Environmental crime in the age of climate change, koju je objavio Evropol (Evropska policijska služba). Među robom koja se najčešće švercuje radi nepropisnog (i jeftinijeg) odlaganja nalaze se stari brodovi, plastika, medicinski otpad…

Nelegalni plastični otpad i brodovi kojima je istekao rok upotrebe se iz EU odvozi uglavnom u Jugoistočnu Aziju, dok se u Afriku švercuje otpad koji je nastao od iskorišćene elektronske opreme.

Napominje se da je glavni način rada ovih kriminalnih grupa preklasifikacija opasnog otpada, u otpad koji se tako proglašava bezopasnim.

Sve te nedozvoljene radnje označavaju se kao zločini prema životnoj sredini, jer omogućavaju neovlašćen promet opasnih materija.

U izveštaju se navodi kako je tokom pandemije COVID-19 povećan rizik od “ulaska” kriminalaca u poslove upravljanjem sanitarnim otpadom u zdravstvenim ustanovama, jer su i oni postali unosni.

Kriminalci su umešani i u ilegalnu trgovinu fluorovanim gasovima (F-gasovi) u EU. Tu se sve više koriste legalna onlajn tržišta, prave namenske veb stranice na nekoliko jezika, kako bi privukli što više kupaca.

Tokom transporta tih gasova, kako se dodaje, koriste se označene boce koje mogu ponovo da se pune, pa se tako smanjuje verovatnoća da se otkrije ovaj vid nedozvoljene trgovine.

Izvor: novaekonomija.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300