Krčenje šuma u ​​brazilskoj Amazoniji prepolovljeno 2023.

amazonia
amazonia

Foto: unsplash

Po zvaničnim podacima objavljenim u petak, krčenje šuma u ​​brazilskom Amazonu je prošle godine prepolovljeno, što je uspeh za predsednika Lulu koji je obećao da će se odlučno boriti protiv te pojave, prenosi Beta i AFP.

Međutim, u savani Serado, južno od amazonske prašume, dešava se suprotno: uništenje je tamo dostiglo novi godišnji rekord, sa povećanjem od 43% u odnosu na 2022. godinu, po Vladinom Programu praćenja krčenja šuma.

Ukupno, 5.152 kvadratnih kiometara šume je uništeno u brazilskoj Amazoniji prošle godine, što je 50% manje u odnosu na 2022. Najveća tropska šuma na svetu igra vitalnu ulogu u borbi protiv globalnog zagrevanja kroz apsorpcionu emisiju ugljenika.

U isto vreme, Serado, ekosistem bogat ogromnom biodiverzitetom i blisko povezan sa Amazonom, izgubio je više od 7.800 kvadratnih kiometara vegetacije prošle godine, što je najveća cifra od početka merenja 2018.

– Videli smo neke velike ekološke pobede u 2023. Značajno smanjenje krčenja šuma u ​​Amazoniji je jedna od njih – odgovorila je Marijana Napolitano, iz nevladine organizacije WWF-Brazil.

– Ali, nažalost, ne primećujemo isti trend u Seradu – dodala je ona, navodeći “napade” na taj ekosistem i “usluge” koje on pruža.

Organizacije za zaštitu životne sredine optužile su vladu levo orijentisanog predsednika Luiza Inasija Lule da Silve da zatvara oči pred uništenjem Serrada, mnogo manje poznatog širom sveta od Amazona, kako bi zadovoljila moćni agrobiznis sektor Brazila.

Ukupno je u dva regiona 2023. godine sravnjeno 12.980 kvadratnih kiometara, što je 18% manje u odnosu na 2022.

Posle pobede nad bivšim predsednikom krajnje desnice Žairom Bolsonarom na izborima 2022. godine, Lula se vratio na čelo zemlje 1. januara 2023, obećavajući da se Brazil “vratio” kao partner u borbi za klimu.

Tokom mandata Bolsonara (2019-2022), saveznika agrobiznisa, godišnje krčenje šuma u ​​Amazoniji povećalo se 75 odsto u odnosu na prethodnu deceniju.

Stručnjaci kažu da je uništenje u Amazoniji i Seradu u velikoj meri posledica stočarstva i intenzivne poljoprivrede u Brazilu, svetskom lideru u izvozu govedine i soje.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300