Korak po korak do pravilne ishrane
Pravilna ishrana predstavlja ishranu sa niskim sadržajem masti i soli, a bogatu dijetnim vlaknima, mineralima i vitaminima, kao i složenim ugljenim hidratima.
Način ishrane možete planirati i na taj način unaprediti zdravlje i sprečiti nastanak različitih oboljenja.
Mali koraci kada se ustale kao navika prave značajnu razliku. Takvi mali koraci kada postanu pravilo deluju veoma lako održivi, i ne znamo ni kako smo mogli ranije da se ponašamo drugačije. Samo treba istrajati na početku ako je teško. A ako pripremate ukusne obroke, sa lepim začinima, može da bude samo zadovoljstvo.
Ovo su preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, i možda deluje na prvi pogled da je lako i osnovno, ali u ovim osnovama su ključne razlike:
- Izbegavajte masnu i jako zasoljenu hranu, kao i hranu bogatu šećerima.
- Jedite meso sa manje masnoće, dosta ribe, voća i povrća, hranu sa manjom količinom soli.
- Odaberite mleko i mlečne proizvode sa nižim procentom masti.
- Jedite najmanje pet porcija voća i povrća svakog dana.
- Hranu nemojte dosoljavati, već ukus hrane obogatite biljnim začinima. Ne zaboravite,
gotove mešavine začina koje možete naći u prodaji često sadrže so. - Koristite biljne masti u pripremanju hrane. Izbegavajte prženu hranu i pripremajte
barenu, pečenu i hranu spremljenu na roštilju. - Jedite manje obroke, više puta u toku dana.
- Jedite za stolom, a ne u fotelji gledajući televizor ili na ulici dok hodate.
Planirajte obroke, pripremite nedeljni jelovnik i trudite se da obroci budu u isto vreme.