Korak po korak do pravilne ishrane

Pasta sa slaninom, tikvicom i pavlakom
hrana_pasta

Pravilna ishrana predstavlja ishranu sa niskim sadržajem masti i soli, a bogatu dijetnim vlaknima, mineralima i vitaminima, kao i složenim ugljenim hidratima.

Način ishrane možete planirati i na taj način unaprediti zdravlje i sprečiti nastanak različitih oboljenja.

Mali koraci kada se ustale kao navika prave značajnu razliku. Takvi mali koraci kada postanu pravilo deluju veoma lako održivi, i ne znamo ni kako smo mogli ranije da se ponašamo drugačije. Samo treba istrajati na početku ako je teško. A ako pripremate ukusne obroke, sa lepim začinima, može da bude samo zadovoljstvo.

Ovo su preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, i možda deluje na prvi pogled da je lako i osnovno, ali u ovim osnovama su ključne razlike:

  • Izbegavajte masnu i jako zasoljenu hranu, kao i hranu bogatu šećerima.
  • Jedite meso sa manje masnoće, dosta ribe, voća i povrća, hranu sa manjom količinom soli.
  • Odaberite mleko i mlečne proizvode sa nižim procentom masti.
  • Jedite najmanje pet porcija voća i povrća svakog dana.
  • Hranu nemojte dosoljavati, već ukus hrane obogatite biljnim začinima. Ne zaboravite,
    gotove mešavine začina koje možete naći u prodaji često sadrže so.
  • Koristite biljne masti u pripremanju hrane. Izbegavajte prženu hranu i pripremajte
    barenu, pečenu i hranu spremljenu na roštilju.
  • Jedite manje obroke, više puta u toku dana.
  • Jedite za stolom, a ne u fotelji gledajući televizor ili na ulici dok hodate.

Planirajte obroke, pripremite nedeljni jelovnik i trudite se da obroci budu u isto vreme.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300