Korak po korak do pravilne ishrane

Pasta sa slaninom, tikvicom i pavlakom
hrana_pasta

Pravilna ishrana predstavlja ishranu sa niskim sadržajem masti i soli, a bogatu dijetnim vlaknima, mineralima i vitaminima, kao i složenim ugljenim hidratima.

Način ishrane možete planirati i na taj način unaprediti zdravlje i sprečiti nastanak različitih oboljenja.

Mali koraci kada se ustale kao navika prave značajnu razliku. Takvi mali koraci kada postanu pravilo deluju veoma lako održivi, i ne znamo ni kako smo mogli ranije da se ponašamo drugačije. Samo treba istrajati na početku ako je teško. A ako pripremate ukusne obroke, sa lepim začinima, može da bude samo zadovoljstvo.

Ovo su preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, i možda deluje na prvi pogled da je lako i osnovno, ali u ovim osnovama su ključne razlike:

  • Izbegavajte masnu i jako zasoljenu hranu, kao i hranu bogatu šećerima.
  • Jedite meso sa manje masnoće, dosta ribe, voća i povrća, hranu sa manjom količinom soli.
  • Odaberite mleko i mlečne proizvode sa nižim procentom masti.
  • Jedite najmanje pet porcija voća i povrća svakog dana.
  • Hranu nemojte dosoljavati, već ukus hrane obogatite biljnim začinima. Ne zaboravite,
    gotove mešavine začina koje možete naći u prodaji često sadrže so.
  • Koristite biljne masti u pripremanju hrane. Izbegavajte prženu hranu i pripremajte
    barenu, pečenu i hranu spremljenu na roštilju.
  • Jedite manje obroke, više puta u toku dana.
  • Jedite za stolom, a ne u fotelji gledajući televizor ili na ulici dok hodate.

Planirajte obroke, pripremite nedeljni jelovnik i trudite se da obroci budu u isto vreme.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje