Klimatske promene ugrozile pčelarstvo u Francuskoj

Ram sa polenom
ram_sa_polenom_pcelinjak

Pčelari u Francuskoj očekuju najgoru sezonu u poslednjih pola veka pošto zbog neuobičajeno hladnog i vlažnog vremena uzrokovanog klimatskim promenama pčele nisu mogle da prave med.

Asocijacija pčelara UNAF saopštila je da se, prema informacijama koje su pristigle iz regionalnih podružnica, očekuje da će ove godine imati između 7.000 i 9.000 tona meda, što je samo trećina u odnosu na 2020.

– Ovo će biti najgora sezona u istoriji naše organizacije, najgora u najmanje 50 godina – rekao je predsednik UNAF Kristijan Pon, prenosi Gardijan.

Prema njegovim rečima, pčelari širom Evrope pogođeni su lošim vremenom i klimatske promene će imati dugročne posledice po proizvodnju meda.

UNAF navodi da će 2021. biti “katastrofalna” godina za med pošto su, uz izuzetak nekoliko retkih oblasti u Francuskoj, pčele bile izložene veoma teškim uslovima tokom proleća i leta, sa dugim periodima mraza, hladnoće, kiše i severnih vetrova.

– Klimatske promene, koje pčelari osećaju već više od 15 godina, su nas sada zaista ugrozile – navode u UNAF-u.

Kako kažu u ovoj asocijaciji, sezone cvetanja nastupaju sve ranije i traju sve kraće.

Zbog kasnog mraza i kiše, praktično neće ni biti bagremovog meda, već drugu godinu za redom, dok je proizvodnja meda od ruzmarina, majčine dušice, kestena i suncokreta svedena gotovo na nulu.

Količine šumskog, planinskog i borovog meda su takođe razočaravajuće pošto je sezona cvetanja bila previše kratka, tako da dovoljno ima samo meda od lavande sa mediteranskog jugoistoka zemlje, navode u UNAF.

U ovoj organizaciji procenjuju da se u Francuskoj potroši oko 40.000 tona meda godišnje, a uvozi se preko 30.000 tona i dodaju da će količine za izvoz ove godine biti veoma male.

– Malo po malo, klimatske promene ugrožavaju naš posao. Ako se ovako nastavi, francuskog meda će biti sve manje i manje – kaže Kristijan Pon.

Izvor: Danas

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300