Kina podiže cilj za obnovljive izvore energije uoči COP26

vetrenjaca_38

Kina je objavila novi plan u oblasti zaštite životne sredine kojim je najavila da će povećati udeo nefosilnih goriva na 25% ukupne potrošnje energije do 2030. godine.

U objavljenoj Beloj knjizi o klimatskim promenama, navodi se da je Kina sebe do sada obavezivala na povećanje udela nefosilnih goriva na “oko 20%”, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Bela knjiga je potvrdila ranije obećanje Kine da će prestati da povećava emisije štetnih gasova pre 2030. i da će postići ugljeničnu neutralnost do 2060. godine.

Navodi se i da će Kina prestati da finansira nove termoelektrane u inostranstvu.

Nekoliko dana pre početka Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) u Glazgovu, kineski predsednik Si Đinping razgovarao je u utorak telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a jedna od tema bile su i klimatske promene.

Glavni kineski izaslanik za klimu Sije Dženhua sastao se juče sa šefom EU za zelenu politiku Fransom Timermansom, a očekuje se da se u Londonu uoči COP26 sretnu predsednik Si i specijalni izaslanik SAD za klimu Džon Keri.

COP 26 se smatra ključnim pokušajem da se svet primora da smisli konkretne planove za održavanje porasta temperature na maksimalno 1,5 stepeni.

Kina će kao najveći svetski emiter gasova sa efektom staklene bašte imati važnu ulogu na COP26, u pomaganju svetu da izbegne katastrofalnu klimatsku krizu, navodi CMG.

Izvor: Beta

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300