Kina obećava dalji razvoj obnovljive energije

vetrenjaca_39

Kina će nastaviti da povećava udeo nefosilne potrošnje električne energije uprkos trenutnom globalnom energetskom šoku, dok se zemlja približava svojim ciljevima ugljenične neutralnosti, rekli su zvaničnici, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Šef Nacionalne uprave za energiju (NEA) Džang Đijenhua rekao je da kineski razvoj nefosilne energije nije smanjen zbog oskudnog globalnog snabdevanja energijom prošle godine, čak i kada su brojne evropske zemlje ponovo pokrenule svoje elektrane na ugalj.

Udeo potrošnje uglja u Kini pao je sa 65,8% u 2014. na 56% u 2021. godini. Prosečan godišnji pad od 1,4 procentna poena bio je najbrži u istoriji, rekao je Džang.

Dodao je da je u istom periodu udeo potrošnje čiste energije porastao sa 16,9% na 25,5%, što predstavlja više od 60% povećanja ukupne potrošnje energije.

– Od sada do 2030. predviđamo da će udeo potrošnje nefosilne energije nastaviti da raste prosečnom stopom od jednog procentnog poena godišnje, a mi smo u stanju i sigurni smo da postignemo cilj vrhunca emisije ugljen-dioksida do 2030. godine – rekao je zvaničnik.

Kina je postavila cilj da dostigne vrhunac emisije ugljen-dioksida do 2030. godine i da postigne ugljeničnu neutralnost do 2060. godine.

Džang je rekao da je Kina na putu da postepeno smanji potrošnju fosilnih goriva uz garantovanje energetske bezbednosti.

Dodao je da su energija vetra i fotonaponska energija najbrže rastući obnovljivi izvori energije u Kini, čineći veliki deo ponude nove energije.

Direktor Odeljenja za novu energiju i obnovljive izvore energije NEA Li Čuangđun rekao je da će globalni trend zelene energije i niskokarbonske tranzicije ostati nepromenjen uprkos tekućoj krizi u Ukrajini.

Kineski izvoz fotonaponskih proizvoda dostigao je 25,9 milijardi dolara u prvoj polovini 2022, što je rast od 113,1 odsto u poređenju sa istim periodom 2021, rekao je Li.

Izvor: Beta

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300