Kamion na HVO gorivo dovezao robu iz Padove u Beograd

fercam

Foto: FERCAM

Prvi kamion koji je svoj rezervoar umesto fosilnim gorivima napunio HVO biogorivom, dovezao je robu iz Italije u Srbiju.

Kamion sa Euro 6 motorom, kompletno natovaren (24 tone), prešao je iz IT Padove 789 kilometara do Beograda. Da je vozio na tradicionalno dizel gorivo emitovao bi 1,396 kg/km CO2, a sa HVO gorivom ispustio je 0,224 kg/km CO2, što je smanjenje od 84% i ušteda od 924 kg CO2. To je prvi ekološki transport u organizaciji kompanije FERCAM Srbija.

Na konferenciji „Logističke inovacije i rešenja u lancima snabdevanja“ (LOGIS), nedavno održanoj na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, Country Manager FERCAM Srbija Marko Kambić predstavio je sve prednosti ovog zelenog projekta, prenosi portal Pluton Logistics.

– Kao kompanija koja izuzetno vodi računa o zaštiti životne sredine, tragali smo za rešenjem koje će našu flotu učiniti što zelenijom. FERCAM u Italiji već nekoliko godina koristi HVO, koje se naziva i gorivom budućnosti. Odlučili smo da tu praksu primenimo i u Srbiji – kaže Kambić.

FERCAM Srbija je deo istoimene grupacije sa sedištem u Bolzanu u Italiji. U Srbiji se bave organizacijom međunarodnog i domaćeg drumskog transporta robe, osnovani su 2017. godine, zapošljavaju 75 ljudi od kojih su većina saobraćajni inženjeri.

Šta je HVO gorivo?

HVO je skraćenica od Hydrotreated Vegetable Oil – to je hidrotretirano biljno ulje, napravljeno od mešavine biljnih ulja, životinjskih masti i drugih otpadnih materija kao što su slama, alge, organski otpad, poljoprivredni otpad, ulje za prženje. U ovom bio gorivu nema palminog ulja.

HVO je kompatabilan sa dizel motorima (EURO6) i apsolutno je bez boje i mirisa.

Infrastruktura

fercam

Foto: FERCAM

– Naši kamioni sa Euro 6 motorima sa punim rezervoarom mogu preći razdaljinu od 3.000 kilometara. Zahvaljujući tome, pokrivamo ceo krug i pravimo takozvani zeleni koridor Italija – Srbija – Italija, objašnjava Kambić.

– FERCAM poseduje niz stanica za točenje HVO goriva i to u Bolzanu, Vićenci, Padovi i Milanu, a u partnerstvu sa kompanijom ENI, snabdevanje HVO gorivom za naše kamione moguće je i na 150 pumpi u celoj Italiji.

Zašto je HVO gorivo ECO FRIENDLY izbor?

HVO gorivo omogućava smanjenje emisije CO2, izračunato duž celog lanca snabdevanja (Well to Wheel) do 90%. Zahvaljujući niskom sadržaju ugljenika, upotrebom ovog biogoriva značajno se smanjuju efekti staklene bašte.

– Ovo je tek početak FERCAM zelene agende u Srbiji. Nadamo se podršci velikog broja klijenata, da zajedno sa nama grade održivu i zelenu logistiku. Da zaštitimo našu priordu i stvorimo bolje, zelenije mesto za život svih nas – poručuju iz kompanije FERCAM.

Izvor: plutonlogistics.com

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300