Kako se hrane građani Srbije – većina jede kuvano, ali teško odoleva brzoj hrani

Supa za rucak
rucak_supa_metalac_hrana

Više od polovine građana Srbije, 55%, kao dnevni obrok ima kuvanu hranu, tri do šest dana u nedelji, dok 17% ima kuvani ručak svakog dana, pokazalo je istraživanje sprovedeno u okviru kampanje ZdravoRastimo, kojom kompanija “Nestle” već duže od decenije pomaže roditeljima i deci da razviju zdrave navike, saopštio je “Nestle”.

– Pravim izborom hrane i formiranjem dobrih navika direktno utičemo na budućnost naše dece. Ona će biti podstaknuta da se pravilno hrane ako to vide u svojoj porodici, u dobroj atmosferi. Što su više izložena pozitivnim porukama, veće su šanse da će brže prihvatati zdrave navike i da će im one postati deo života – ističe magistar nutricionizma, regionalni nutricionista kompanije “Nestle” Adriatic, Koraljka Novina Brkić.

Anketa, koju je “Nestle” sproveo u saradnjii sa agencijom MASMI, obuhvatila je gotovo 900 građana Srbije, a rezultati su pokazali da su za najveći procenat ispitanih građana zdrava ishrana i fizička aktivnost prvi i drugi najznačajniji činilac zdravog života, a slede san, dovoljno vode, dobra kontrola stresa, boravak na otvorenom i druženje.

Istraživanje je pokazalo da građani Srbije teško odolevaju brzoj hrani, svega 30% ispitanika uspeva u potpunosti da je izbegne, dok 17% njih priznaje da je jede svaki dan ili nekoliko puta nedeljno.

Pasta sa slaninom, tikvicom i pavlakom

Iako stručnjaci preporučuju da decu treba uključiti u sve aktivnosti, od nabavke do postavljanja stola, anketa je pokazala da svaki peti građanin nikada ne kuva s decom, dok 40 odsto njih je reklo da to čini jednom od tri puta nedeljno.

Anketa je pokazala da su građani upoznati sa činjenicom da su integralne žitarice veoma zdrave i bogate dragocenim vlaknima, ali 22 odsto ispitanika ne kupuje proizvode od ovih žitarica zbog visoke cene ili zato što im ne prija ukus. U oko dve trećine porodica s decom mlađom od 16 godina žitarice od celog zrna se jedu dva do tri puta nedeljno.

Dobar spisak za kupovinu namirnica je osnova zdravijeg životnog stila i bar kad su u pitanju porodice s decom trebalo bi da sadrži mnoštvo sezonskog voća i povrća, proizvode od celog zrna žitarica, meso, ribu, mlečne proizvode i dobre masti poreklom iz orašastih plodova i maslinovog ulja.

Na pitanje čijim se savetima rukovode u odgoju dece, 31 odsto ispitanika se prvenstveno oslanja na lična uverenja i iskustvo, 27 odsto najviše sluša doktore i nutricioniste, a 21 odsto se oslanja na iskustva bliskih prijatelja koji imaju decu.

Kompanija “Nestle” izdala je ZdravoKlopajmo tanjir pravilne ishrane, koji prikazuje odgovarajuće količine svake grupe namirnica, kao i ZdravoKlopajmo kuvar kao inspiracija roditeljima kako na lagan način mogu pripremiti izbalansiran obrok zajedno sa decom.

U poslednjih 10 godina, kroz edukativni program ZdravoRastimo je, uz podršku Saveza za školski sport Srbije i posvećenih nastavnika iz stotinak škola, prošlo više od 100.000 osnovaca.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300