Kako se hrane građani Srbije – većina jede kuvano, ali teško odoleva brzoj hrani

Supa za rucak
Kako se hrane građani Srbije – većina jede kuvano, ali teško odoleva brzoj hrani

Više od polovine građana Srbije, 55%, kao dnevni obrok ima kuvanu hranu, tri do šest dana u nedelji, dok 17% ima kuvani ručak svakog dana, pokazalo je istraživanje sprovedeno u okviru kampanje ZdravoRastimo, kojom kompanija “Nestle” već duže od decenije pomaže roditeljima i deci da razviju zdrave navike, saopštio je “Nestle”.

– Pravim izborom hrane i formiranjem dobrih navika direktno utičemo na budućnost naše dece. Ona će biti podstaknuta da se pravilno hrane ako to vide u svojoj porodici, u dobroj atmosferi. Što su više izložena pozitivnim porukama, veće su šanse da će brže prihvatati zdrave navike i da će im one postati deo života – ističe magistar nutricionizma, regionalni nutricionista kompanije “Nestle” Adriatic, Koraljka Novina Brkić.

Anketa, koju je “Nestle” sproveo u saradnjii sa agencijom MASMI, obuhvatila je gotovo 900 građana Srbije, a rezultati su pokazali da su za najveći procenat ispitanih građana zdrava ishrana i fizička aktivnost prvi i drugi najznačajniji činilac zdravog života, a slede san, dovoljno vode, dobra kontrola stresa, boravak na otvorenom i druženje.

Istraživanje je pokazalo da građani Srbije teško odolevaju brzoj hrani, svega 30% ispitanika uspeva u potpunosti da je izbegne, dok 17% njih priznaje da je jede svaki dan ili nekoliko puta nedeljno.

Pasta sa slaninom, tikvicom i pavlakom

Iako stručnjaci preporučuju da decu treba uključiti u sve aktivnosti, od nabavke do postavljanja stola, anketa je pokazala da svaki peti građanin nikada ne kuva s decom, dok 40 odsto njih je reklo da to čini jednom od tri puta nedeljno.

Anketa je pokazala da su građani upoznati sa činjenicom da su integralne žitarice veoma zdrave i bogate dragocenim vlaknima, ali 22 odsto ispitanika ne kupuje proizvode od ovih žitarica zbog visoke cene ili zato što im ne prija ukus. U oko dve trećine porodica s decom mlađom od 16 godina žitarice od celog zrna se jedu dva do tri puta nedeljno.

Dobar spisak za kupovinu namirnica je osnova zdravijeg životnog stila i bar kad su u pitanju porodice s decom trebalo bi da sadrži mnoštvo sezonskog voća i povrća, proizvode od celog zrna žitarica, meso, ribu, mlečne proizvode i dobre masti poreklom iz orašastih plodova i maslinovog ulja.

Na pitanje čijim se savetima rukovode u odgoju dece, 31 odsto ispitanika se prvenstveno oslanja na lična uverenja i iskustvo, 27 odsto najviše sluša doktore i nutricioniste, a 21 odsto se oslanja na iskustva bliskih prijatelja koji imaju decu.

Kompanija “Nestle” izdala je ZdravoKlopajmo tanjir pravilne ishrane, koji prikazuje odgovarajuće količine svake grupe namirnica, kao i ZdravoKlopajmo kuvar kao inspiracija roditeljima kako na lagan način mogu pripremiti izbalansiran obrok zajedno sa decom.

U poslednjih 10 godina, kroz edukativni program ZdravoRastimo je, uz podršku Saveza za školski sport Srbije i posvećenih nastavnika iz stotinak škola, prošlo više od 100.000 osnovaca.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama