Kako komunalni otpad pretvoriti u sirovinu za toplotnu ili električnu energiju

Kontejneri
kontejneri_30

U Beogradu se održava Međunarodni sajam energetike i Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ecofair. U uslovima energetske krize u gotovo svim sektorima – proizvodnji i distribuciji gasa, nafte, uglja, električne energije, globalni poremećaji reflektuju se i na regionalni nivo. Ni problem otpada ne poznaje granice.

Na Beogradskom sajmu su se prvi put okupili predstavnici 50 komunalnih preduzeća iz regiona koja brinu o šest miliona stanovnika.

Zajedničko za sve gradove regiona je da još mnogo moraju da ulože i da rade kako bi rešili probleme zagađenja i zbrinjavanja otpada i povećanja stope reciklaže.

– Koliko naša svest o važnosti životne sredine raste rašće i svest o upravljanju otpadom. Ne možemo očekivati da hiljadu – dve ljudi u Beogradu očisti ono što mi svi bacimo – kaže predsednik Nacionalne asocijacije čistoća Srbije Goran Čabradi.

Svakog dana 1.300 tona beogradskog komunalnog otpada završi na deponiji u Vinči, a reciklira se svega 3%.

– U najskorije vreme se očekuje otvaranje spalionice ili energane za toplotnu i električnu energiju gde će taj otpad biti sirovina. Taj otpad će biti ili struja ili grejanje – smatra Zoran Živković iz JKP “Gradska čistoća” Beograd.

U Nišu se reciklira između 15 i 20 % komunalnog otpada.

– Posebno prikupljamo drveni otpad, zeleni otpad iz domaćinstava, stare gume, elektronski otpad… – objašnjav Ivan Mihajlović iz niškog JKP “Medijana”.

Otpad završava i u rekama koje ga nose iz jedne zemlje u drugu, iako su se u procesu pristupanja EU države regiona obavezale da primene evropske ekološke standarde.

– Smatram da će prvo treba da omogućimo građanima da na pravilan način mogu da odlože otpad i da ga recikliraju – kaže Slobodanka Čabarkapić iz podgoričke Gradske čistoće.

Hrvatska je najviše postigla u zbrinjavanju otpada, ali nije dostigla ciljeve na koje se kao članica EU, obavezala – da do 2020. reciklira 50% otpada.

– Recikliramo 32% otpada, organski otpad se mora odvajati posebno, papir posebno, staklo, plastika i metal posebno – navodi konsultant za upravljanje otpadom u Hrvatskoj Danko Hondurulja.

I Srbija je uskladila zakonodavstvo sa EU u oblasti zaštite životne sredine, ali i dalje ima hiljade divljih deponija. U uređenje sistema zbrinjavanja komunalnog otpada Srbija treba da uloži milijardu i trista miliona EUR.

Izvor: RTS

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300