Kako do subvencije za kupovinu novog električnog vozila?

električni auto
električni auto

Foto: Pixabay/andreas160578

Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon usvojena je 1. februara na sednici Vlade, a Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je u te svrhe 170 miliona dinara.

Pravo na subvenciju mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a zahtevi se podnose Ministarstvu zaključno sa 31. oktobrom tekuće godine.

– Uredbom koja je usvojena predviđena je podrška za kupovinu više vrsta električnih vozila. Građani i pravna lica koji žele da ostvare pravo na subvencionisanu kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla, mogu da računaju na podršku od 250 EUR u dinarskoj protivvrednosti. Za kupovinu električnih motocikala, motocikala sa bočnim sedištem, teških tricikala, lakih i teških četvorocikala, predviđena je podrška u iznosu od 500 EUR. Najveći iznos subvencije dostupan je za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tone i iznosi 5.000 EUR – saopštilo je Ministarstvo.

– Kao jednu od mera države za unapređenje kvaliteta vazduha i životne sredine, Ministarstvo koje vodim obezbedilo je sredstva za podršku kupovini električnih vozila. Sredstva koja smo namenili za 2024. godinu biće dodeljena prema pristiglim, urednim zahtevima građana i privrede, sve dok se ne utroši ukupan iznos ili najkasnije do 31. oktobra. Ukoliko se pokaže da interesovanje građana i privrede znatno premašuje opredeljen iznos, mi ćemo se potruditi da obezbedimo dodatna sredstva za subvencije za kupovinu novih električnih vozila – rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Ove godine je opredeljeno značajno manje novca za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila – 170 miliona dinara, dok su prošle godine subvencije iznosile 294 miliona a posle rebalansa dostigle 444 miliona dinara.

Novitet u Uredbi jeste da su ove godine isključena hibridna vozila.

Ministarstvo zaštite životne sredine je na svom sajtu objavilo Vodič za podnošenje zahteva za subvenciju za kupovinu novog električnog vozila:

Podnošenje zahteva

Podnesite zahtev lično na pisarnici ili poštom na adresu: Ministarstvo zaštite životne sredine, Omladinskih brigada 1, 11000 Beograd, sa naznakom “Zahtev za subvencionisanje kupovine električnih vozila”.

Šta kada predate dokumentaciju?

Službe Ministarstva će formirati predmet, koji će pregledati članovi komisije za sprovođenje postupka subvencionisanja.

Rešenje

Ukoliko je dokumentacija kompletna, pristupa se izradi rešenja o dodeli subvencije, podnosilac zahteva će biti lično pozvan da preuzme rešenje.

Rešenje se predaje prodavcu vozila ili lizing kući koji pripremaju finansijsku dokumentaciju koju je potrebno dostaviti Ministarstvu lično ili poštom na ranije navedenu adresu.

Za kupovinu vozila preko finansijskog lizinga potrebno je da dostavite:

  • Ugovor o finansijskom lizingu (original)
  • Dokaz o prenosu sredstava (izvod iz banke sa pečatom i potpisom)
  • Potvrdu da plaćena suma čini više od 15% vrednosti vozila

Za kupovinu vozila direktno od auto kuće potrebno je da dostavite:

  • Predračun i avansni račun
  • Dokaz o prenosu sredstava (izvod iz banke sa prečatom i potpisom)
  • Ugovor o kupoprodaji vozila

Tekst Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i obrazac zahteva za subvencionisanu kupovinu novog vozila (koji je sastavni deo Uredbe), možete pogledati OVDE.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300