Izvoz ruža u vrednosti 2,7 mil EUR – Veliki potencijal Srbije u cvećarstvu

zura ruza cvecarstvo
ruza_priroda

Trend potrošnje cveća u svetu i Srbiji je u usponu i raste po godišnjoj stopi od 10% uz promet koji premašuje 200 milijardi evra na svetskom, i oko 27 miliona evra na domaćem tržištu, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

– Srbija ima dobre uslove za plantažnu proizvodnju cveća i ukrasnog bilja, povoljnu klimu i dužinu vegetacionog perioda, što ukazuje na potencijale za unapređenje ove privredne grane – izjavila je Danica Mićanović, naučna savetnica Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, povodom obeležavanja 8. marta – Međunarodnog dana žena.

Ona je istakla da cvećarstvo, kao specifičan vid poljoprivredne proizvodnje i ozbiljan činilac u privrednom sistemu zemlje, treba da postane profitabilna proizvodna grana, zašta je neophodno udruživanje proizvođača.

Dobar primer razvoja cvećarstva u Srbiji je proizvodnja ruža, koja prema oceni evropskih stručnjaka, pored Francuske, spada u jedno od najboljih podneblja za gajenje “kraljice cveća”.

Izvoz ruža iz Srbije vredeo je prošle godine 2,7 miliona evra, a uvoz 250 hiljada evra.

buket ruza

Spoljnotrgovinska razmena cveća i drugog ukrasnog bilja iznosila je 27,4 miliona evra, od čega je izvoz vredeo 5,4 miliona, a uvoz 22 miliona evra. Vrednost izvoza cveća u prošloj godini je veća za 28%, a uvoza za 44,9% u odnosu na 2020.

– Кako bi se umanjio spoljnotrgovinski deficit neophodno je, između ostalog, istraživački jačati ovu oblast jer ne postoji ni jedna naučno-istraživačka organizacija koja radi selekciju i oplemenjivanje cveća u Srbiji – rekla je Mićanović.

Podsetila je da je formirano nekoliko instituta pri fakultetima u Beogradu i Novom Sadu, i da je nužno pratiti i primenjivati svetska dostignuća u tehnologiji gajenja, organizaciji proizvodnje i plasmanu, sa ciljem bolje tržišne pozicioniranosti i podizanja konkurentnosti na svetskom tržištu.

Najviše cveća i ukrasnog bilja iz Srbija se izvozi u EU – Holandiju, Poljsku, Hrvatsku, Litvaniju i Bugarsku, zatim zemlje CEFTA i Carinske unije – Rusiju, Belorusiju, Кazahstan, ali i Gruziju i Alžir.

Ivoz cveća i ukrasnog bilja u 2021. godine iz EU bio je u vrednosti od 18,2 miliona evra, a manje količine stigle su i iz Кenije, Ekvadora, Кostarike…

Kako je navela PKS, najznačajniji regioni za proizvodnju i uzgoj cveća u Srbiji su u Vojvodini, na severu zemlje, na granici sa Mađarskom, zatim okolina Šapca, zapadno od Beograda, oblast Ljiga, Trstenika i Кruševca, Sremčice, Velike Drenove…

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje