Izvoz ruža u vrednosti 2,7 mil EUR – Veliki potencijal Srbije u cvećarstvu

zura ruza cvecarstvo
ruza_priroda

Trend potrošnje cveća u svetu i Srbiji je u usponu i raste po godišnjoj stopi od 10% uz promet koji premašuje 200 milijardi evra na svetskom, i oko 27 miliona evra na domaćem tržištu, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

– Srbija ima dobre uslove za plantažnu proizvodnju cveća i ukrasnog bilja, povoljnu klimu i dužinu vegetacionog perioda, što ukazuje na potencijale za unapređenje ove privredne grane – izjavila je Danica Mićanović, naučna savetnica Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, povodom obeležavanja 8. marta – Međunarodnog dana žena.

Ona je istakla da cvećarstvo, kao specifičan vid poljoprivredne proizvodnje i ozbiljan činilac u privrednom sistemu zemlje, treba da postane profitabilna proizvodna grana, zašta je neophodno udruživanje proizvođača.

Dobar primer razvoja cvećarstva u Srbiji je proizvodnja ruža, koja prema oceni evropskih stručnjaka, pored Francuske, spada u jedno od najboljih podneblja za gajenje “kraljice cveća”.

Izvoz ruža iz Srbije vredeo je prošle godine 2,7 miliona evra, a uvoz 250 hiljada evra.

buket ruza

Spoljnotrgovinska razmena cveća i drugog ukrasnog bilja iznosila je 27,4 miliona evra, od čega je izvoz vredeo 5,4 miliona, a uvoz 22 miliona evra. Vrednost izvoza cveća u prošloj godini je veća za 28%, a uvoza za 44,9% u odnosu na 2020.

– Кako bi se umanjio spoljnotrgovinski deficit neophodno je, između ostalog, istraživački jačati ovu oblast jer ne postoji ni jedna naučno-istraživačka organizacija koja radi selekciju i oplemenjivanje cveća u Srbiji – rekla je Mićanović.

Podsetila je da je formirano nekoliko instituta pri fakultetima u Beogradu i Novom Sadu, i da je nužno pratiti i primenjivati svetska dostignuća u tehnologiji gajenja, organizaciji proizvodnje i plasmanu, sa ciljem bolje tržišne pozicioniranosti i podizanja konkurentnosti na svetskom tržištu.

Najviše cveća i ukrasnog bilja iz Srbija se izvozi u EU – Holandiju, Poljsku, Hrvatsku, Litvaniju i Bugarsku, zatim zemlje CEFTA i Carinske unije – Rusiju, Belorusiju, Кazahstan, ali i Gruziju i Alžir.

Ivoz cveća i ukrasnog bilja u 2021. godine iz EU bio je u vrednosti od 18,2 miliona evra, a manje količine stigle su i iz Кenije, Ekvadora, Кostarike…

Kako je navela PKS, najznačajniji regioni za proizvodnju i uzgoj cveća u Srbiji su u Vojvodini, na severu zemlje, na granici sa Mađarskom, zatim okolina Šapca, zapadno od Beograda, oblast Ljiga, Trstenika i Кruševca, Sremčice, Velike Drenove…

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300