“Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba – od Tesle i Pupina do danas”

Muzej Nikole Tesle
muzej_nikola_tesla

U Muzeju nauke i tehnike otvorena je izložba  “Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba – od Tesle i Pupina do danas”.

Izložba predstavlja istorijski razvoj i primenu rendgenske tehnologije u medicini, od otkrića rendgenskih zraka do danas, sa posebnim naglaskom na doprinosima koji su u oblasti rendgenologije ostvarili Nikola Tesla i Mihajlo Pupin. Ciljevi izložbe su i predstavljanje uspeha domaćih preduzeća u razvoju proizvodnje rendgenskih aparata i opreme.

U drugoj polovini 20. veka, u vreme intenzivnog razvoja industrije u nekadašnjoj Jugoslaviji, fabrika “Jugorendgen” (u sastavu Elektronske industrije Niš), jedina je na Balkanu proizvodila rendgenske aparate i izvozila ih širom sveta. Nakon raspada Jugoslavije, kriznih devedesetih godina i kasnijih procesa tranzicije tokom kojih su prestala s radom mnoga industrijska preduzeća, među kojima je i Jugorendgen, grupa mladih stručnjaka je početkom novog milenijuma osnovala preduzeće “Visaris” i započela razvoj i proizvodnju nove generacije uređaja – digitalnih rendgenskih aparata. Kao i nekada “Jugorendgen”, “Visaris” je danas jedini proizvođač rendgenskih aparata u regionu, a takođe je prisutan i na svetskom tržištu.

Foto: visaris.com

Izložba prati put srpskih naučnika koji su dali izvanredan doprinos tokom druge industrijske revolucije krajem 19. veka sve do današnjeg perioda digitalne transformacije i novog talasa doprinosa naših stručnjaka u aktuelnoj četvrtoj industrijskoj revoluciji na globalnom nivou u kojoj srpska nauka na polju digitalne medicine i ostalih segmenata digitalne tehnologije ostvaruje značajne rezultate.

Osim što će promovisati srpska naučna dostignuća u ovoj važnoj oblasti medicinske dijagnostike i terapije, ciljevi izložbe su i unapređenje znanja iz oblasti istorije medicine i istorije razvoja industrije u Srbiji i popularizacija nauke, posebno među generacijama koje odrastaju u sadašnjem digitalnom dobu.

Izložbu organizuju Muzej nauke i tehnike i kompanija” Visaris” uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Izložba je otvorena od 27. oktobra do 30. novembra 2021. godine u Galeriji 51.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300