“Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba – od Tesle i Pupina do danas”

Muzej Nikole Tesle
muzej_nikola_tesla

U Muzeju nauke i tehnike otvorena je izložba  “Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba – od Tesle i Pupina do danas”.

Izložba predstavlja istorijski razvoj i primenu rendgenske tehnologije u medicini, od otkrića rendgenskih zraka do danas, sa posebnim naglaskom na doprinosima koji su u oblasti rendgenologije ostvarili Nikola Tesla i Mihajlo Pupin. Ciljevi izložbe su i predstavljanje uspeha domaćih preduzeća u razvoju proizvodnje rendgenskih aparata i opreme.

U drugoj polovini 20. veka, u vreme intenzivnog razvoja industrije u nekadašnjoj Jugoslaviji, fabrika “Jugorendgen” (u sastavu Elektronske industrije Niš), jedina je na Balkanu proizvodila rendgenske aparate i izvozila ih širom sveta. Nakon raspada Jugoslavije, kriznih devedesetih godina i kasnijih procesa tranzicije tokom kojih su prestala s radom mnoga industrijska preduzeća, među kojima je i Jugorendgen, grupa mladih stručnjaka je početkom novog milenijuma osnovala preduzeće “Visaris” i započela razvoj i proizvodnju nove generacije uređaja – digitalnih rendgenskih aparata. Kao i nekada “Jugorendgen”, “Visaris” je danas jedini proizvođač rendgenskih aparata u regionu, a takođe je prisutan i na svetskom tržištu.

Foto: visaris.com

Izložba prati put srpskih naučnika koji su dali izvanredan doprinos tokom druge industrijske revolucije krajem 19. veka sve do današnjeg perioda digitalne transformacije i novog talasa doprinosa naših stručnjaka u aktuelnoj četvrtoj industrijskoj revoluciji na globalnom nivou u kojoj srpska nauka na polju digitalne medicine i ostalih segmenata digitalne tehnologije ostvaruje značajne rezultate.

Osim što će promovisati srpska naučna dostignuća u ovoj važnoj oblasti medicinske dijagnostike i terapije, ciljevi izložbe su i unapređenje znanja iz oblasti istorije medicine i istorije razvoja industrije u Srbiji i popularizacija nauke, posebno među generacijama koje odrastaju u sadašnjem digitalnom dobu.

Izložbu organizuju Muzej nauke i tehnike i kompanija” Visaris” uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Izložba je otvorena od 27. oktobra do 30. novembra 2021. godine u Galeriji 51.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje