Ivanka Milenković u konkurenciji za evropsku nagradu “Žena inovator”

Ekofungi
ekofungi

Foto: systemekofungi.com

Ivanka Milenković, vlasnica “Ekofungi”, kompanije za uzgajanje organskih šampinjona iz Padinske skele, u konkurenciji je za nagradu “Žena inovator u proizvodnji”, na takmičenju Samit EIIT 2021 koje od 30. novembra do 2. decembra organizuje Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIIT). Suosnivač Instituta je Evropska unija, objavila je Nova ekonomija.

Ivanka Milenković je biolog i već 32 godine proučava i gaji pečurke. Bavi se cirkularnom ekonomijom. Godine 2012. je osmislila inovativnu tehnologiju za preradu otpada od celuloze u supstrat za uzgajanje kvalitetnih šampinjona, navodi se u obrazloženju organizatora takmičenja.

“Ekofungi” je inače retka firma u Evropi koja ima sertifikovanu organsku proizvodnju gljiva, a proizvode i sušene gljive koje se odnedavno mogu kupiti i preko “Amazona”.

Ovo malo preduzeće već deset godina organizuje “Ekofungi” školu za uzgajanje pečuraka. Kroz Ivankine plastenike u Padinjaku je prošlo na stotine ljudi iz 32 zemlje sveta. Među njima su korporativni bankari iz Tunisa, brojni IT-jevci, Parižani koji nameravaju da u kontejneru na krovu zgrade gaje šampinjone, ili mlada psihološkinja koja u pečurkama vidi priliku da razvije radnu terapiju za lečenje depresije.

Osim Ivanke, u konkurenciji za nagradu “Žena inovator” je još pet finalistkinja: Raquel Verdejo iz Španije, istraživačica kompozitnih materijala, Todorka Lepkova, mašinski inženjer i vlasnica kompanije “Innavtontech”. Zatim, Rabia Ergin koja je molekularni biolog i jedan od osnivača Kozar Science. Mlada Angela Ivanova je na Forbsovoj listi 30 ispod 30, a konkurencija je i Beata Halassy, virusolog iz Hrvatske.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300