Ivanka Milenković u konkurenciji za evropsku nagradu “Žena inovator”

Ekofungi
ekofungi

Foto: systemekofungi.com

Ivanka Milenković, vlasnica “Ekofungi”, kompanije za uzgajanje organskih šampinjona iz Padinske skele, u konkurenciji je za nagradu “Žena inovator u proizvodnji”, na takmičenju Samit EIIT 2021 koje od 30. novembra do 2. decembra organizuje Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIIT). Suosnivač Instituta je Evropska unija, objavila je Nova ekonomija.

Ivanka Milenković je biolog i već 32 godine proučava i gaji pečurke. Bavi se cirkularnom ekonomijom. Godine 2012. je osmislila inovativnu tehnologiju za preradu otpada od celuloze u supstrat za uzgajanje kvalitetnih šampinjona, navodi se u obrazloženju organizatora takmičenja.

“Ekofungi” je inače retka firma u Evropi koja ima sertifikovanu organsku proizvodnju gljiva, a proizvode i sušene gljive koje se odnedavno mogu kupiti i preko “Amazona”.

Ovo malo preduzeće već deset godina organizuje “Ekofungi” školu za uzgajanje pečuraka. Kroz Ivankine plastenike u Padinjaku je prošlo na stotine ljudi iz 32 zemlje sveta. Među njima su korporativni bankari iz Tunisa, brojni IT-jevci, Parižani koji nameravaju da u kontejneru na krovu zgrade gaje šampinjone, ili mlada psihološkinja koja u pečurkama vidi priliku da razvije radnu terapiju za lečenje depresije.

Osim Ivanke, u konkurenciji za nagradu “Žena inovator” je još pet finalistkinja: Raquel Verdejo iz Španije, istraživačica kompozitnih materijala, Todorka Lepkova, mašinski inženjer i vlasnica kompanije “Innavtontech”. Zatim, Rabia Ergin koja je molekularni biolog i jedan od osnivača Kozar Science. Mlada Angela Ivanova je na Forbsovoj listi 30 ispod 30, a konkurencija je i Beata Halassy, virusolog iz Hrvatske.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje