Istraživači: Ako se u ishranu krava dodaju beli luk i braon morske alge, emisija metana će se smanjiti

krava_stocarstvo
krava_stocarstvo

Smanjenje broja krava na farmama nije najbolje rešenje za smanjenje emisija metana, koji stvara efekat staklene bašte, rekla je FoNetu profesorka Fakulteta veterinarske medicine Danijela Kirovski.

Kako je objasnila u serijalu razgovora Vidokrug o ekologiji, postoji mnogo drugih efikasnih rešenja, među kojima je i ono iz projekta “Smanjenje emisije metana sa farmi visokomlečnih krava modulacijom metabolizma”, koji sprovodi Fakultet.

Njen istraživački tim došao je do zaključka da će se emisije metana smanjiti za 40%, ukoliko se ishrana krava promeni.

Metan se na farmama oslobađa kroz metabolizam krava i to njihovim podrigivanjem.

Taj gas je drugi po zastupljenosti među gasovima koji proizvode efekat staklene bašte, odmah posle ugljen-dioksida, ukazala je Kirovski.

Prema njenim rečima, gasovi koji stvaraju efekat staklene bašte zagrevaju zemlju i utiču na globalno zagrevanje.

– Prema podacima Svetske meteorološke organizacije, ako globalno zagrevanje bude nastavljeno ovim tempom, desiće se takve promene na planeti da nećemo moći da ih ‘popravimo’ našom aktivnošću – upozorila je Kirovski.

Strategijom Evropske unije predviđeno je da se emisija metana do 2030. godine smanji za 30%.

– Ako se uzme da krave proizvode 80 miliona tona metana godišnje, to premašuje 20% emisije metana koji se proizvodi ljudskom aktivnošću – napomenula je Kirovski.

Iako metan više zagreva planetu, on ima značajno kraći poluživot i ostaje u atmosferi svega 10 godina, ukazala je Kirovski, napominjući da se ugljen-dioksid zadržava u atmosferi 1.000 godina, zbog čega se naziva skladišteni gas.

Istraživački tim Danijele Kirovski, kroz eksperimente u prirodnim uslovima, došao je do zaključka da će se emisije metana smanjiti, ako se u ishranu krava dodaju beli luk i braon morske alge.

Posle tridesetodnevnog davanja takve hrane kravama, emisija metana je na farmi na kojoj je eksperiment sproveden smanjena za 41 do 46%.

Ona je istkla da je značaj eksperimenta utoliko veći što nije sproveden u laboratorijskim uslovima koji bi narušili relevantnost dobijenih nalaza.

Ishranom koju je uveo njen istraživački tim, ne samo da je smanjena emisija metana, već je energija koja se trošila na ispuštanje metana preusmerena na povećanje proizvodnje mleka.

Kirovski ističe da je to rešenje odmah primenljivo, jer su alge i drugi dodaci u ishrani već na tržištu.

– Kada kažemo metan, mi očekujemo da to rešenje mora da bude nešto skupo. Ovo je jednostavno i relativno jeftino rešenje koje možemo da ponudimo našim farmerima – objasnila je Kirovski.

Kako je precizirala, domaći farmeri još nisu u zakonskoj obavezi da primenjuju ovakva rešenja, ali se često obraćaju naučnicima pitanjima kako da pristupe određenim fondovima i kreditima.

Za skoro svaki konkurs od njih se traži elaborat da rade nešto za ekološki prihvatljivu proizvodnju i smanjenje emisije metana, podsetila je Kirovski.

Ona se nada se da suplementaciju u ishrani krava, radi modulacije metabolizma, koristiti većina farmera kako se ne bi pribegavalo smanjenu metana smanjenjem broja grla, prenisi FoNet.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300