Isplata subvencija po hektaru počinje 24. aprila – Prijavljeno 136.000 poljoprivrednih gazdinstava

raz selo
raz_selo

Isplata subvencija po hektaru će početi 24. aprila 2023. godine, najavila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

– Javni poziv za premiju za mleko je produžen i trajaće do 24. aprila, dok će isplata subvencija za direktna davanja po hektaru početi 24. aprila – izjavila je Tanasković je u Jutarnjem dnevniku RTS.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je rekla da se preko eAgrara do sada prijavilo 267.000 aktivnih poljoprivrednih gazdinstava.

Registracija i obnova registracije poljopirvrednih gazdinstava, bez koje poljoprivrednici ne mogu da konkurišu za subvenicje, od ove godine obavlja se isključivo elektronski, preko eAgrara, što za starije poljoprivrednike sa nedovoljno informatičkog znanja predstavlja veliki problem.

Ipak, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković zahvaljuje poljoprivrednicima jer su, kako kaže, u rekordnom vremenskom periodu odgovorili na zahtev prijave.

– Sa današnjim danom, imamo 267.000 prijavljenih aktivnih poljoprivrednih gazdinstava. U međuvremenu smo pustili tri subvencije. Po hektaru smo pustili subvencije 7. aprila i do danas imamo više od 136.000 prijavljenih gazdinstava koja su aplicirala za subvenciju –  navodi Tanasković.

Ističe da je puštena i subvenija za mleko za prvi kvartal, za koju se prijavilo oko 100 mlekara i 720 gazdinstava.

– Do sada nismo imali u proseku više od 500 zahteva za mleko, od čega je oko 100 mlekara. To znači da su se poljoprivredna gazdinstva ovaj put skoro pa duplo više prijavila individualno za ovu meru. To govori u prilog tome da će njima biti lakše, da će oni moći brže, operativnije i jednostavnije da dolaze do svojih sredstava – smatra ministarka.

Kaže da se u medijima i na društvenim mrežama sporadično pojavljuju ljudi koji, kako tvrdi, iz njima pozntih razloga opstruiraju eAgrar.

– Stalno se provlači da imamo starije ljude, da su to starije generacije, da su digitalno nepismeni… Ako se već 267.000 naših poljoprivrednika prijavilo, mislim da to govori da mi nismo digitalno nepismeni“ – naglašava Tanasković.

Ističe da u Poljoprivrednim stručnim službama radi više od 700 ljudi, kao i da su u međuvremenu angažovane i jedinice lokalne samouprave.

***

Kako se prijaviti na subvencije po hektaru

Raspisan konkurs za subvencije po hektaru od 9.000 dinara – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300