Inovacije pomažu energetski ugroženim domaćinstvima i doprinose pravednoj zelenoj tranziciji

zeleno lisce
zeleno_2

Foto: Pixabay/AnnaliseArt

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo rudarstva i energetike izabrali su 12 najboljih poslovnih rešenja za pravednu zelenu transformaciju privrede i smanjenje energetskog siromaštva, koja će biti realizovana zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade Japana u iznosu od 450.000 dolara, saopštio je UNDP.

Izabrane inovacije su predložile kompanije iz privatnog i javnog sektora. One će prelaskom na korišćenje različitih obnovljivih izvora energije doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i zagađenja životne sredine, kao i efikasnijem korišćenju prirodnih resursa. Uz to, neke od ovih kompanija će pomoći energetski ugroženim domaćinstvima da obnove fasade, zamene stolariju i individualna ložišta, i donirati im ekološki prihvatljive energente.

Realizacija ovih rešenja će dovesti i do otvaranja novih, zelenih radnih mesta za pripadnike i pripadnice ranjivih i teže zapošljivih grupa stanovništva. Takođe, same kompanije će postati energetski nezavisne od javnog sistema snabdevanja, ostvariće značajne uštede energije i resursa i doprineti smanjenju energetskog intenziteta privrede u Srbiji.

Jednu od izabranih inovacija je predložilo JKP “Gradska čistoća” iz Novog Pazara koje će prerađivati otpad od drveta i organski otpad sa poljoprivrednih gazdinstava, a pripadnike osetljivih grupa obučavati za rukovanje novom mašinom koja od ovog otpada pravi sečku za grejanje.

Kompanija “AY-YA Proizvodi” iz Šida koja proizvodi hladno ceđeno ulje lešnika, obučavaće žene iz osetljivih grupa za rad na novim mašinama koje će im omogućiti da u proizvodnji iskoriste više od 80% sirovine i tako značajno smanje količinu otpada.

Među izabranima su i rešenja za napuštanje korišćenja fosilnih goriva koja otvaraju prilike za razvoj turizma. Tako će Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja “Resavica” iz Despotovca pretvoriti Senjski rudnik u eko-muzej, u kome će predstaviti kako se živelo i radilo u rudarskom naselju, dok će “Kayak House” napraviti solarni katamaran za plovidbu srpskim rekama i jezerima, posebno u područjima gde su zabranjeni čamci sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Sva rešenja su izabrana putem Javnog poziva koji je raspisan u maju ove godine, te nakon faze razvoja predloženih ideja uz podršku mentora, a biće realizovana do marta 2024. godine. Očekuje se i da će njihova primena u praksi podstaći jačanje saradnje srpskih i japanskih kompanija koje primenjuju principe zelenog poslovanja.

Više informacija o svim izabranim inovacijama može se naći OVDE.

Izabrana rešenja će biti realizovana u okviru projekta “Inovativna i pravedna zelena tranzicija za obezbeđivanje sistemske energetske sigurnosti i smanjenje energetskog siromaštva”, koji sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike, uz podršku Vlade Japana.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300