Individualna domaćinstva u Trsteniku sakupljaće limenke, PET boce i karton – “Ekostar pak” obezbedio 1.750 kanti za reciklažu

Ekostar pak Trstenik kante za reciklažu 2
Ekostar pak Trstenik kante za reciklažu 2

Foto: "Ekostar pak"

Kompanija “Ekostar pak”, nacionalni operater za upravljanje ambalažnim otpadom, obezbedila je za Javno komunalno stambeno preduzeće “Komstan” iz Trstenika 1.750 kanti koje su namenjene za individualna domaćinstva, a u koje će građani odvajati limenke, PET boce i kartonsku ambalažu.

Postavka prvih kanti je započela u strogom centru grada, dok će ostatak opreme biti raspoređen po domaćinstvima u narednom periodu, saopštio je “Ekostar pak”.

– Smatramo da je razdvajanje otpada u domaćinstvima ključno za unapeđenje sistema i naš zadatak je da usmerimo što više količina ambalažnog otpada na reciklažu umesto da završi na deponijama – rekla je Bojana Perić, direktorka kompanije “Ekostar pak”.

– Lokalne samouprave igraju primarnu ulogu u stvaranju zajednica koje odgovorno upravljaju otpadom. Stoga je jedna od naših strategija uspostavljanje dobrog mehanizma saradnje sa lokalnim samoupravama kroz saradnju sa javno komunalnim preduzećima, kojima je ova delatnost poverena. Uz stručne savete i kontinuirano ulaganje u infrastrukturu ustupanjem opreme, olakšavamo javno komunalnim preduzećima proces sakupljanja i selekcije ambalažnog otpada. Trudimo se da tako organizovano i sistemski unapređujemo sistem upravljanja ambalažnim otpadom u Srbiji – istakla je Perić.

– Sa JKSP “Komstan” iz Trstenika sarađujemo duži niz godina i ovom prilikom bih se zahvalila opštini koja je pokazala spremnost da radi na unapređenju sistema upravljanja ambalažnim otpadom. Primećen je veoma dobar odziv građana po pitanju razdvajanja ambalaže od plastike. U prethodnom periodu, ovom javno komunalnom preduzeću smo obezbedili 30 kontejnera za PET ambalažu i presu za baliranje. Ove godine smo proširili saradnju, pa smo obezbedili 32 kante za osnovne škole za primarnu selekciju ambalažnog otpada. Danas smo ovde kako bismo ustupili dodatnu opremu, 1.750 kanti za papir, PET i limenke, kao i 7.200 kesa za otpad jer JKSP “Komstan” uskoro pokreće projekt sakupljanja otpada od privrednih subjekata i iz HoReCa objekata – rekla je Bojana Perić.

Ekostar pak Trstenik kante za reciklažu

Foto: Ekostar pak

Kompanija “Ekostar pak” aktivno podržava lokalne samouprave u odgovornom upravljanju otpadom i ovo je samo jedna od saradnji koju su uspostavili ove godine.

“Ekostar pak” sarađuje sa 25 javno komunalnih preduzeća za koje su kreirana posebna rešenja shodno potrebama jedinice lokalne samouprave, infrastrukturi i kapacitetima sa kojim raspolažu kao i specifičnostima njihovog poslovanja.

Podršku pruža kroz ulaganje u kontejnere za separaciju otpada, zvona za staklo, kante za individualna domaćinstva i ugostiteljske objekte, vozila za sakupljanje ambalažnog otpada, prese, viljuškare kao i drugu dodatnu opremu koja je bila neophodna da se uspostavi ili dodatno razvije proces sakupljanja ambalažnog otpada.

Razvoj infrastrukture je nerazdvojiv od edukacije građana, pa kompanija aktivno radi na podizanju svesti društva o samoj reciklaži kako bi se postigli najbolji rezultati.

– Uz pomoć JKSP “Komstan”, ove godine smo realizovali projekat Eko škole u Trsteniku, koji podrazumeva održavanje edukativnih radionica u vrtićima, osnovnim i srednjim školama uz postavku opreme za separaciju otpada, sa idejom da najmlađi nauče pravilno da razvrstavaju otpad. Projekat smo pokrenuli prošle godine u nekoliko gradova u Srbiji, do sada smo radionice održali u 40 škola i više hiljada dece je prošlo kroz program edukacije – navela je Perić.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje