IKEA prodaje solarne panele: Uskoro i u Srbiji?

ikea_ solarni paneli
ikea_ solarni paneli

Foto: ikea.com

Ingka grupa, najveća IKEA franšiza, nudi solarna rešenja na 11 tržišta – u Australiji, Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Španiji, Švedskoj, Švajcarskoj, Poljskoj i Portugalu. Ovoj grupi se uskoro priključuju i Sjedinjene Američke Države, nakon što je objavljeno da će se solarni paneli od jeseni ove godine naći u prodaji i na tom tržištu.

U Srbiji je sve više domaćinstava zainteresovano za postavljanje solarnih panela. Posebno od kada je prošle godine objavljen prvi javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, a ta akcija se nastavila i u 2022.

Zanimalo nas je da li ćemo u IKEA robnu kuću ići i po solarne panele.

Sada je i pojednostavljena procedura za ugradnju solarnih panela i od trenutka donošenja odluke o postavljanju solarnih panela do potpisivanja ugovora ne bi trebalo da prođe više od dva do tri meseca.

Ipak, bar kada je IKEA u pitanju, na to ćemo u Srbiji još morati da sačekamo.

– Prodaja solarnih panela za domaćinstva u Srbiji trenutno nije u planu, ali se uvek traže nove mogućnosti za stvaranje boljeg života kod kuće za naše kupce – rekli su iz IKEA Srbija za portal SRDA.

Solarni paneli na krovu IKEA robne kuće

– IKEA Srbija kupuje 100% obnovljivu energiju i ima fotonaponske panele na krovu. Međutim, energija koju proizvodimo iz sopstvenih solarnih panela se trenutno ne koristi za interne svrhe usled administrativnih izazova – navode iz švedskog lanca, i ističu da kako bi bili sigurni da njihovo poslovanje ima manji klimatski otisak, traže garancije porekla da budu sigurni da se u njihovim objektima koristi 100% obnovljiva energija.

– Nadamo se lakšim administrativnim procedurama i tražimo načine kako da uložimo u još veću proizvodnju energije preko fotonaponskih panela – dodaju iz IKEA Srbija.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje