IEA: Globalna emisija CO2 iz elektrana oborila rekord u 2021.

Termoelektrana grejanje zagadjenje
IEA: Globalna emisija CO2 iz elektrana oborila rekord u 2021.

Globalna emisija ugljen-dioksida (CO2) iz energetskih postrojenja porasla je 2021. godine na najviši nivo ikada, usled oporavka ekonomija od pandemije korona virusa i povećanja potrošnje uglja, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Globalna emisija CO2 iz elektrana porasla je za 6% na rekordnih 36,3 milijarde tona, pokazuje analiza IEA, prenosi Rojters.

– Oporavak potražnje za energijom u 2021. bio je povezan i s nepovoljnim vremenskim prilikama i uslovima na energetskim tržištima, posebno skokom cena prirodnog gasa, što je dovelo do većeg sagorevanja uglja, uprkos činjenici da je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora zabeležila najveći rast ikada – navodi se u saopštenju IEA.

Kina, za koju je IEA ističe da je jedina zemlja koja je doživela ekonomski rast i 2020. i 2021. godine, najviše je doprinela povećanju emisije CO2, dodaje britanska agencija.

– Samo u 2021. godini, kineska emisija CO2 porasla je iznad 11,9 milijardi tona, što čini 33 posto ukupne globalne emisije – prema podacima IEA.

Rast cena gasa u Evropi i Sjedinjenim Državama takođe je doprineo povećanju globalne emisije, jer je proizvođačima električne energije bilo isplativije da sagorevaju ugalj, koji emituje duplo veću količinu ugljen-dioksida u odnosu na elektrane na gas.

– Prelazak sa gasa na ugalj povećao je globalnu emisiju CO2 iz elektrana za više od 100 miliona tona, posebno u Sjedinjenim Državama i Evropi, gde je konkurencija između elektrana na gas i ugalj najžešća – dodaje IEA.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama