IEA: Globalna emisija CO2 iz elektrana oborila rekord u 2021.

Termoelektrana grejanje zagadjenje
termoelektrana_zagadjenje_grejanje

Globalna emisija ugljen-dioksida (CO2) iz energetskih postrojenja porasla je 2021. godine na najviši nivo ikada, usled oporavka ekonomija od pandemije korona virusa i povećanja potrošnje uglja, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Globalna emisija CO2 iz elektrana porasla je za 6% na rekordnih 36,3 milijarde tona, pokazuje analiza IEA, prenosi Rojters.

– Oporavak potražnje za energijom u 2021. bio je povezan i s nepovoljnim vremenskim prilikama i uslovima na energetskim tržištima, posebno skokom cena prirodnog gasa, što je dovelo do većeg sagorevanja uglja, uprkos činjenici da je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora zabeležila najveći rast ikada – navodi se u saopštenju IEA.

Kina, za koju je IEA ističe da je jedina zemlja koja je doživela ekonomski rast i 2020. i 2021. godine, najviše je doprinela povećanju emisije CO2, dodaje britanska agencija.

– Samo u 2021. godini, kineska emisija CO2 porasla je iznad 11,9 milijardi tona, što čini 33 posto ukupne globalne emisije – prema podacima IEA.

Rast cena gasa u Evropi i Sjedinjenim Državama takođe je doprineo povećanju globalne emisije, jer je proizvođačima električne energije bilo isplativije da sagorevaju ugalj, koji emituje duplo veću količinu ugljen-dioksida u odnosu na elektrane na gas.

– Prelazak sa gasa na ugalj povećao je globalnu emisiju CO2 iz elektrana za više od 100 miliona tona, posebno u Sjedinjenim Državama i Evropi, gde je konkurencija između elektrana na gas i ugalj najžešća – dodaje IEA.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300