Hrvatska izdvaja više od 12 miliona EUR za solarne elektrane u domaćinstvima

solarni_paneli
solarni_paneli

Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company

Hrvatska će izdvojiti više od 12 miliona EUR za sufinansiranje solarnih elektrana u domaćinstvima, a planira da uloži 120 miliona EUR za energetsku obnovu porodičnih kuća, prenosi Beta.

Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost objavio je javni poziv za sufinansiranje do 50% troškova investicije građanima koji su u 2023. instalirali u domaćinstvima fotonaponsku elektranu ili će to učiniti do kraja godine.

U prvoj fazi na raspolaganju će biti 12.425.000 EUR, a prema potrebi će biti obezbeđena i dodatna sredstva koja su planirana u okviru mera za rešavanje pitanja visokih cena energije, navedeno je u saopštenju.

Ministar ekonomije i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da je objavljeni poziv zajedno s aktiviranjem geotermalnih potencijala i iskorišćavanjem sredstava Fonda za modernizaciju još jedan korak prema tome da se u Hrvatskoj proizvodi više energije za vlastite potrebe iz obnovljivih izvora, prenosi Hina.

Direktor Fonda Luka Balen rekao je da je 2023. rekordna godina što se tiče podsticaja za korišćenje obnovljivih izvora energije.

– Osim ovog javnog poziva za fotonaponske elektrane, čeka nas ekspanzija ulaganja teška 120 miliona EUR za energetsku obnovu porodičnih kuća – izjavio je Balen.

U Fondu su rekli da je na prethodnom javnom pozivu 3.250 domaćinstava dobilo gotovo 20 miliona EUR podsticaja za svoje zelene investicije, a sufinansiranje obnovljivih izvora energije ove godine dobila je i industrija.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje