Hrana u Srbiji najskuplja u regionu

Zimnica
prodavnica_maxi_pirinac_zimnica

U Srbiji su hrana i bezalkoholna pića najskuplji u regionu, a među članicama Evropske unije cene tih proizvoda najviše su u Luksemburgu, prema podacima evropske agencije za statistiku Eurostat.

Cene robe široke potrošnje i usluga u Srbiji su na nivou od 60% proseka EU, pokazuju podaci Eurostata za 2021. godinu.

Hrana i piće su za 15% jefitniji od evropskog proseka, ali su skuplji nego u Albaniji (82,6% od proseka EU), Crnoj Gori (81,5%), Bosni i Hercegovini (78,4%) i Severnoj Makedoniji (64,2%).

Srbija takođe ima najviše cene elektronskih uređaja u regionu i EU, za 19% više od evropskog proseka, a u Evropi su ti proizvodi skuplji jedino na Islandu i u Norveškoj.

Što se tiče električne energije, gasa i drugih vrsta goriva, cene u regionu su približno iste i više nego duplo niže od proseka EU.

Cene alkohola i duvana u Srbiji su na 68,5% evropskog proseka, a cene odeće i obuće su nešto niže od proseka EU (oko 93%).

Severna Makedonija ima najjeftiniji alkohol i duvan u Evropi, a Crna Gora najjeftinija lična prevozna sredstva.

Među članicama EU, Danska i Irska su najskuplje kada su u pitanju cene robe široke potrošnje i usluga, koje su za 40% više od proseka EU, a iza njih su Luksemburg (132% evropskog proseka), Švedska (128%) i Finska (126%).

Najniže cene robe i usluga imaju Rumunija i Bugarska, na nivou od 56% proseka EU, i Poljska (60%).

Kada su u pitanju hrana i bezalkoholna pića, najskuplji je Luksemburg, gde su cene tih proizvoda za 25% više od proseka u članicama EU. Iza Luksemburga su Danska i Irska, a najjeftinije su Rumunija, sa 69% proseka EU, i Poljska (72%).

Najveće razlike u cenama su u ugostiteljstvu, kao i alkohola i duvana.

Restorani i hoteli u Danskoj su čak 3,4 puta skuplji nego u Bugarskoj, gde su cene više nego duplo niže od evropskog proseka.

Alkohol i duvan su u Irskoj duplo skuplji od proseka EU, u Finskoj za 73%, u Švedskoj za 36%, a najjeftiniji su u Bugarskoj (64% proseka EU), Poljskoj (72%) i Mađarskoj (79%).

Velike razlike u cenama su posedica različitog oporezivanja ovih proizvoda.

Članice EU se manje razlikuju po cenama odeće, pri čemu su cene najniže u Bugarskoj, 24% manje od proseka, a najskuplje u Danskoj, 34% veće od proseka.

Po cenama ličnih prevoznih sredstava, koja uključuju automobile, motocikle i bicikle, Danska je takođe najskuplja (138%), a Poljska najjeftinija (81%).

U Poljskoj su najjeftiniji i elektronski uređaji (televizori, audio-vizuelni uređaji, računari i računarska oprema), čije su cene za 12% niže od proseka EU, a najskuplji su u Holandiji, za 13% iznad proseka.

Električna energija, gas i goriva najskuplji su u Danskoj (131,8%), a najjeftiniji u Mađarskoj (47,7%).

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300