Hrana u Srbiji najskuplja u regionu

Zimnica
prodavnica_maxi_pirinac_zimnica

U Srbiji su hrana i bezalkoholna pića najskuplji u regionu, a među članicama Evropske unije cene tih proizvoda najviše su u Luksemburgu, prema podacima evropske agencije za statistiku Eurostat.

Cene robe široke potrošnje i usluga u Srbiji su na nivou od 60% proseka EU, pokazuju podaci Eurostata za 2021. godinu.

Hrana i piće su za 15% jefitniji od evropskog proseka, ali su skuplji nego u Albaniji (82,6% od proseka EU), Crnoj Gori (81,5%), Bosni i Hercegovini (78,4%) i Severnoj Makedoniji (64,2%).

Srbija takođe ima najviše cene elektronskih uređaja u regionu i EU, za 19% više od evropskog proseka, a u Evropi su ti proizvodi skuplji jedino na Islandu i u Norveškoj.

Što se tiče električne energije, gasa i drugih vrsta goriva, cene u regionu su približno iste i više nego duplo niže od proseka EU.

Cene alkohola i duvana u Srbiji su na 68,5% evropskog proseka, a cene odeće i obuće su nešto niže od proseka EU (oko 93%).

Severna Makedonija ima najjeftiniji alkohol i duvan u Evropi, a Crna Gora najjeftinija lična prevozna sredstva.

Među članicama EU, Danska i Irska su najskuplje kada su u pitanju cene robe široke potrošnje i usluga, koje su za 40% više od proseka EU, a iza njih su Luksemburg (132% evropskog proseka), Švedska (128%) i Finska (126%).

Najniže cene robe i usluga imaju Rumunija i Bugarska, na nivou od 56% proseka EU, i Poljska (60%).

Kada su u pitanju hrana i bezalkoholna pića, najskuplji je Luksemburg, gde su cene tih proizvoda za 25% više od proseka u članicama EU. Iza Luksemburga su Danska i Irska, a najjeftinije su Rumunija, sa 69% proseka EU, i Poljska (72%).

Najveće razlike u cenama su u ugostiteljstvu, kao i alkohola i duvana.

Restorani i hoteli u Danskoj su čak 3,4 puta skuplji nego u Bugarskoj, gde su cene više nego duplo niže od evropskog proseka.

Alkohol i duvan su u Irskoj duplo skuplji od proseka EU, u Finskoj za 73%, u Švedskoj za 36%, a najjeftiniji su u Bugarskoj (64% proseka EU), Poljskoj (72%) i Mađarskoj (79%).

Velike razlike u cenama su posedica različitog oporezivanja ovih proizvoda.

Članice EU se manje razlikuju po cenama odeće, pri čemu su cene najniže u Bugarskoj, 24% manje od proseka, a najskuplje u Danskoj, 34% veće od proseka.

Po cenama ličnih prevoznih sredstava, koja uključuju automobile, motocikle i bicikle, Danska je takođe najskuplja (138%), a Poljska najjeftinija (81%).

U Poljskoj su najjeftiniji i elektronski uređaji (televizori, audio-vizuelni uređaji, računari i računarska oprema), čije su cene za 12% niže od proseka EU, a najskuplji su u Holandiji, za 13% iznad proseka.

Električna energija, gas i goriva najskuplji su u Danskoj (131,8%), a najjeftiniji u Mađarskoj (47,7%).

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje