Hidrosetva – efikasan način dobijanja travnjaka

Veverica u parku
veverica_park_1

Hidrosetva je jedan od najekonomičnijih i najefikasnijih načina setve trave. Podrazumeva smešu semena trava, vode, đubriva i zaštitnog malča koja se prska po zemljištu kako bi se dobila zdrava i brzorastuća trava.

– Travnjak dobijen hidrosetvom je jednostavan za održavanje, zahteva manju količinu vode za navodnjavanje i otporniji je na sušu. U zavisnosti od vlage, temperature ali i jednostavne nege moguće je dobiti zeleni pokrivač u roku od pet do sedam dana – objašnjavaju u “Green Decor”, kompaniji koja je se bavi projektovanjem, održavanjem i uređenjem zelenih površina.

hidrosetva

Foto: greendecor.co.rs

U smeši za hidrosetvu malč je komponenta koja daje zelenu boju travnjaku. Njegova uloga nije jedino lep izgled travnjaka, već on zapravo i štiti seme i zadržava vlagu. Postoje dva osnovna tipa malča: malč od celuloze i od drvenih vlakana.

Hidrosetva se primenjuje često na područjima koja su na kosinama i erodiranim površinama, čime se vrši zaštita od erozije i regeneracija neplodnog zemljišta.

– Prednost ovakvog vida setve trave jeste ekonomičnost jer u odnosu na konvencionalni način štedi vreme, materijal i radnu snagu. Kvalitet travnjaka je kvalitetan, zdrav, intenzivne boje i dugotrajan. Osim toga, ekološki je bezbedan po čoveka i životnu sredinu – kažu u kompaniji Green Decor.

hidrosetva_green_decor

Foto_ greendecor.co.rs

Navode da se može hidrosetva može primeniti na različitim tipivima objekata – u okviru stambenih i poslovnih prostora, kosinama, zelenim krovovima, golf terenima, depinijama, parkovima i dr.

Hidrosetva na putevima

Metodom hidrosetve ova kompanija je primera radi izvodila radove na zatravljenju kosine na deonici autoputa E-75. Nakon 42 dana semena su prokrijala.

hidrosetva_ozelenjavanje_kosine

Foto: greendecor.co.rs

Takođe su radili i ozelenjavanje pristupnih saobraćajnica mostu na Adi, kao i travnjak u rekonstruisanoj Ramskoj tvrđavi.

Hidrosetva semena trave se i u ovom slučaju pokazala kao metoda kojom je napravljen travnjak na nepristupačnim površinama kojima je potrebno postići estetski efekat.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje