Greenpeace: Smanjivanje proizvodnje plastike i što duža upotreba, a ne reciklaža

slamcice_plastika_otpad

Recikliranje plastike može ovaj materijal učiniti toksičnijim i ovaj proces ne treba smatrati rešenjem za krizu zagađenja, upozorila je organizacija “Greenpeace” pre najnovijeg kruga pregovora o međunarodnom sporazumu o plastici. Jedini ispravan pristup je značajno smanjivanje proizvodnje plastike i što duža upotreba.

Plastika je nekompatibilna s cirkularnom ekonomijom – navodi globalna ekološka mreža u izveštaju koji objedinjuje istraživanja koja pokazuju da je reciklirana plastika otrovnija od svojih netaknutih sastojaka, prenosi britanski dnevnik “Guardian“.

Izveštaj, tempiran da se poklopi s početkom novih pregovora za potencijalni globalni sporazum o plastici, dolazi u trenutku kada je posebno istraživanje otkrilo da razgradnja plastike za recikliranje raspršuje zagađenje mikroplastikom po životnoj sredini.

Predstavnici iz 173 zemlje prošle su godine odlučile da razviju pravno obvezujući ugovor koji će pokrivati „puni životni ciklus“ plastike od proizvodnje do odlaganja, o kojem bi se zatim pregovaralo tokom dve godine.

Sledeće sedmice trebali bi da se sastanu u Parizu, na razgovorima koji su već kritizirani zbog isključivanja zajednica u zemljama u razvoju koje su oštećene odlaganjem i spaljivanjem plastičnog otpada, kao i marginaliziranih sakupljača otpada, koji su ključni za recikliranje.

Bez tih glasova postoji strah da će pregovori uticati na korporativne interese.

– Industrija plastike – uključujući fosilna goriva, petrohemijske kompanije i one široke potrošnje – nastavlja da predstavlja recikliranje plastike kao rešenje za krizu plastičnog zagađenja – rekao je Graham Forbes, koji vodi “Greenpeace” globalnu kampanju za plastiku u SAD-u.

– Ali… toksičnost plastike zapravo se povećava s recikliranjem. Plastici nema mesta u cirkularnoj ekonomiji i jasno je da je jedino pravo rešenje za zaustavljanje zagađenja plastikom masovno smanjenje proizvodnje.

plastika

Foto: freepik

Od 1950-ih proizvedeno je oko osam milijardi tona plastike.

Izveštaj “Greenpeace” i međunarodne studije pokazuju ne samo da se samo mali deo od devet odsto plastike ikada reciklira, već i da ona koja se reciklira završi s višim koncentracijama otrovnih hemikalija, umnožavajući njihovu potencijalnu štetu za ljude, zdravlje životinja i okoliša.

Reciklirana plastika, kaže se u izveštaju, često sadrži više hemikalija kao što su otrovni usporivači plamena, benzen i drugi karcinogeni, zagađivači okoliša uključujući bromirane i hlorisane dioksine te brojne endokrine disruptore koji mogu uzrokovati promene u prirodnim razinama hormona u telu.

Otpadna plastika namenjena recikliranju obično se izvozi iz zemalja s visokim dohotkom u siromašnije delove sveta.

Predviđa se da će se proizvodnja plastike utrostručiti do 2060. godine. “Greenpeace” je rekao da svaki globalni sporazum o plastici mora postići trenutna značajna smanjenja proizvodnje plastike, kao prvi korak na putu prema potpunoj eliminaciji proizvodnje čiste plastike.

Ona plastika koja ostane mora se ponovno upotrebiti što je više moguće, dok se razvijaju tehnologije zbrinjavanja otpada koje ne uključuju jednostavno spaljivanje ili zakopavanje, zaključio je “Greenpeace”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300