Građani blokirali saobraćajnice širom Srbije

Protest Kreni-promeni
Građani blokirali saobraćajnice širom Srbije

Foto: kreni-promeni/FB

Građani i ekološki aktivisti blokirali su saobraćajnice širom Srbije 27. novembra kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji.

Pokret “Kreni-Promeni” saopštio je da je blokada upozorenja vitalnih saobraćajnica uspela i naveo da su uslovi za prekid protesta da predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbije da potpiše Zakon o eksproprijaciji, kao i da se izmeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Iz “Kreni-Promeni” poručuju da je blokada uspešno izvedena zahvaljujući “veličanstvenoj hrabrosti i dostojanstvenom protestu svih građana koji su učestvovali”.

– Po prvi put u istoriji građani su blokirali Gazelu. Taktika da više manjh grupa građana razvuče veliki broj policijskih snaga, umesto da manje grupe policije blokiraju veliki broj građana urodila je plodom – saopštili su.

Dodali su da su uslovi za prekid protesta su da Aleksandar Vučić odbije da potpiše Zakon o eksproprijaciji i da se izmeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Direktor za kampanje “Kreni-Promeni” Savo Manojlović rekao je da ukoliko ova dva uslova ne budu ispunjena, poziva građane da naredne subote sednu u automobile i da u grupama od 10 do 20 vozila stanu i blokiraju autoputeve i magistralne puteve.

– Posebno ističemo da je policija odbila predlog da se mirnim i koordinisanim okupljanjem kontrolišu skupovi, zbog čega je širom Srbije dolazilo do brojnih incidenta. Odgovornost za ovo snose funkcioneri policije koji su odbili kontrolisani protest – dodaje se u saopštenju.

Pokret je pozvao advokate koji žele da pruže besplatane usluge uhapšenima da se jave, kao i sve građane koji su imali problema da ih kontaktiraju.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama