Građani blokirali saobraćajnice širom Srbije

Protest Kreni-promeni
protest_kreni_promeni

Foto: kreni-promeni/FB

Građani i ekološki aktivisti blokirali su saobraćajnice širom Srbije 27. novembra kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji.

Pokret “Kreni-Promeni” saopštio je da je blokada upozorenja vitalnih saobraćajnica uspela i naveo da su uslovi za prekid protesta da predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbije da potpiše Zakon o eksproprijaciji, kao i da se izmeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Iz “Kreni-Promeni” poručuju da je blokada uspešno izvedena zahvaljujući “veličanstvenoj hrabrosti i dostojanstvenom protestu svih građana koji su učestvovali”.

– Po prvi put u istoriji građani su blokirali Gazelu. Taktika da više manjh grupa građana razvuče veliki broj policijskih snaga, umesto da manje grupe policije blokiraju veliki broj građana urodila je plodom – saopštili su.

Dodali su da su uslovi za prekid protesta su da Aleksandar Vučić odbije da potpiše Zakon o eksproprijaciji i da se izmeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Direktor za kampanje “Kreni-Promeni” Savo Manojlović rekao je da ukoliko ova dva uslova ne budu ispunjena, poziva građane da naredne subote sednu u automobile i da u grupama od 10 do 20 vozila stanu i blokiraju autoputeve i magistralne puteve.

– Posebno ističemo da je policija odbila predlog da se mirnim i koordinisanim okupljanjem kontrolišu skupovi, zbog čega je širom Srbije dolazilo do brojnih incidenta. Odgovornost za ovo snose funkcioneri policije koji su odbili kontrolisani protest – dodaje se u saopštenju.

Pokret je pozvao advokate koji žele da pruže besplatane usluge uhapšenima da se jave, kao i sve građane koji su imali problema da ih kontaktiraju.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300