Gornji Milanovac od sledeće grejne sezone prelazi na biomasu

Gornji Milanovac
gornji milanovac

Foto: gornjimilanovac.rs

Gornji Milanovac planira da od sledeće grejne sezone pređe sa mazuta na grejanje na biomasu.

Ugovor o javno-privatnom partnerstvu o izgradnji kotlarnice na biomasu u Gornjem Milanovcu potpisali su predsednik opštine Dejan Kovačević, direktor JKP Gornji Milanovac Ivan Lazić i Miroslav Aleksić, direktor firme “Energy construction”, koja se bavi proizvodnjom postrojenja za proizvodnju toplotne energije korišćenjem drvne biomase, saopštila je opština Gornji Milanovac.

Predsednik Kovačević je izjavio da je ovo veliki dan za opštinu Gornji Milanovac jer će više od 1.200 korisnika sistema javnog grejanja, kao i javne ustanove koje su na njega priključene, preći sa mazuta na biomasu, čime se obezbeđuje energetski razvoj i povećava udeo čiste energije koja se dobija iz obnovljivih izvora.

– Pre svega, konačno rešavamo višegodišnji problem zagađenja koji smo imali u našem gradu. Izgradnja jedne ovakve kotlarnice značajno će doprineti da Gornji Milanovac bude lepši i čistiji grad. Sa druge strane, svedoci smo tome šta se dešava na svetskom tržištu i da preko noći možemo doći u situaciju da razmišljamo o nabavci energenata. Naše postojeće kotlarnice su na mazut, koji je trenutno neverovatno skup, i mi cene grejanja ne bismo mogli da održimo na ovom nivou da nismo ušli u realizaciju ovog projekta – rekao je Kovačević.

Početak radova na izgradnji kotlarnice na biomasu planiran je za proleće kako bi sve bilo spremno za predstojeću grejnu sezonu.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300