Francuska ekspertiza značajna za Zelenu tranziciju Srbije

ministarke rudarstva i energetike Đedović
Francuska ekspertiza značajna za Zelenu tranziciju Srbije

Foto: mre.gov.rs

Razvoj nekoliko zajedničkih projekata sa Francuskom izuzetno je značajan za dalji razvoj srpskog eneretskog sektora, pre svega jačanje distributivne mreže, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, na poslovnoj konferenciji “Zelena tranzicija” koju organizuje Srpsko-francuska privredna komora u Srbiji, preneo je Tanjug.

– Radimo na projektu automatizacije srednje naponske distributivne mreže, koja treba da osigura pouzdanije i kvalitetnije snabdevanje električnom energijom, daljinsko upravljanje mrežom, brže lokalizovnje kvarova i popravke. Ovaj značajan projekat automatizacije smanjiće značajno gubitke u mreži – kazala je Đedović.

Ona je naglasila da Srbija, pored Poljske, najviše zavisi od uglja, koji je kao energent zastupljen sa 64 odsto.

Ministarka je navela je da bi postavljanje solarnih panela na samo 10% raspoložive površine krovova bila značajna promena, i da se intenzivno radi na unapređenju zakonskih regulativa.

Kako je kazala, Srbija ima veliki potencijal kada je u pitanju geotermalna energija i u tom smislu će razmena stručnog iskustva sa Francuskom, koja je vodeća evropska zemlja u oblasti te vrste energije, biti izuzetno značajno.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je rekao da Srbija mora da usvoji nacionalni klimatski energetski plan, koji će postaviti najambicioznije ciljeve u pogledu integracije održivih izvora energije i energetske efikasnosti.

– Francuska podržava i podstiče ove tranzicije, a mnoge naše kompanije nude priznatu ekspertizu u svim sektorima o čemu će biti reci danas na konferenciji – rekao je Košar.

On dodaje da Francuska razvojna agencija u Srbiji namerava da poveća svoj finanasijski angažman i podršku.

– Ona podržava nekoliko projekata i inicijativa u ključnim sektorima za podršku Srbiji na putu održivog razvoja. Ima mnogo tema kod kojih francuska ekspertiza dolazi do izražaja i podržava naše srpske partnere na njihovom evropskom putu – zaključio je ambasador.

Cilj današnje konferencije “Zelena tranzicija” je usaglašavanje srpske privrede sa zelenom agendom EU, kaže predsednik francusko-srpske komore Dragan Stokić i dodaje da će na današnjoj konferenciji srpske i francuske kompanije razmeniti vredna iskustva i mišljenja.

– Ideja je da francuske kompanije članice izlože svoje projekte u oblasti zelene tranzicije sa idejom da zainteresuju srpsku javnost i privrednu javnost, upoznaju ih sa najnovijim tehnologijama i trendovima u toj oblasti i kako bi ih zainteresovali da se uđe u nove projekte i u oblasti zelene tranzicije – rekao je Stokić.

Generalni direktor kompanije MPC Properties, Maksens Liagr, ističe da je neophodno udruživanje snaga između država, javnog i privatnog sektora kako bi se smanjio štetni uticaj klimatskih promena.

– Svako mora doneti svoj kamen u zgradu i doprineti onoliko koliko je potrebno da se vidi stvarna promena. To je ono što pokušavamo da uradimo u kompaniji MPC razvijajući naše poslovne zgrade i tržne centre u skladu sa najzahtevnijim ekološskim standardima – rekao je Liagr.

On je zaključio da je potrebna veća podrška, bilo da se govori o promeni zakonodavnog okvira ili davanja više sredstava, kao i da je pridruživanje srpsko-francuskoj komori potvrda opredeljenja kompanije da stoje “rame uz rame” sa onima koji se zalažu za ekološki napredak.

Poslovna konferencija “Zelena tranzicija” održava se pod pokroviteljstvom kompanije MPC Properties, a u okviru Francuske nedelje u Srbiji, koja je počela 17. novembra.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama