Formirana ekološka policija

grafit_otpad
grafit_otpad

Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, koja će kao svoju primarnu aktivnost imati borbu protiv onih koji uništavaju i zagađuju prirodu i okolinu, formirana je u Srbiji po naređenju ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, saopštilo je 30. marta to Ministarstvo.

Načelnik novoformirane Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine Živica Munćan referisao je ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu o planovima i aktivnostima koje će ova jedinica u narednom periodu preduzeti kako bi se ekološkom kriminalu u Srbiji što pre stalo na put.

Ministar policije Aleksandar Vulin je tokom sastanka sa ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović i rukovodiocima Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, istakao da se rast ekološkog kriminala beleži širom sveta i da za posledicu ima uništavanje celokupne prirode, gubitak biodiverziteta i prirodnih resursa, te da je na našoj državi da učini sve da zaštiti i sačuva svoje reke, planine i prirodu, navedeno je u saopštenju.

– Naša borba protiv ekološkog kriminala mora da bude uporna i beskompromisna, baš kao i borba protiv svih ostalih oblika kriminala. Svaka zloupotreba, uništavanje i narušavanje naše prirode, svako zagađivanje šire i uže okoline i našeg prostora biće sankcionisano i kažnjeno od strane Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, ekološke policije. Sve delatnosti kojima lјudi povređuju, uništavaju, oštećuju, zagađuju i ugrožavaju životnu sredinu biće najstrože sankcionisane. Od pripadnika Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala očekujem posebno angažovanje, požrtvovanje i efikasnost. Hoću da srpske planine, reke, jezera, šume budu zaštićene i sačuvane. Nemamo ništa vrednije od svojih građana i svoje prirode. Svi oni koji budu namerno ili zarad ličnih interesa doveli naše prirodne resurse u opasnost, moraće da odgovaraju, u skladu sa zakonom. Niko ne sme da oduzima našim građanima pravo na zdravu okolinu i zdrav život – poručio je ministar policije Aleksandar Vulin.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović je navela da je podrška policije od velikog značaja za sprečavanje ekoloških prestupa, ističući da Ministarstvo koje vodi već ulaže velike napore kako bi se podigla svest u društvu o značaju zaštite životne sredine.

– Želim da zahvalim kolegi Vulinu na značajnoj inicijativi da formira odelјenje takozvane ekološke policije. To je odlična prilika da dodatno intenziviramo saradnju, a polazna osnova može da bude Jedinstveni informacioni sistem koji smo nedavno pustili u rad. Putem ovog sistema omogućili smo građanima da se direktno uklјuče i prijave ekološke probleme na koje nailaze u svom okruženju. Kreiranjem aplikacije gReact, dodatno je pojednostavlјena komunikacija građana sa našim operaterima, koji primedbe prosleđuju u većini slučajeva lokalnim službama. U tom delu vidim veliki prostor za saradnju sa ekološkom policijom, posebno u slučajevima koji prevazilaze nadležnost inspekcija. Sigurna sam da ćemo, ako radimo zajedno, ostvariti još bolјe rezultate i da ćemo budućim generacijama ostaviti zdravu i čistu Srbiju – istakla je ministarka Vujović.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje