Finalizovana istraživanja planine Jastrebac za zaštitu

Jastrebac
Jastrebac

Foro: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Zavod za zaštitu prirode Srbije, na osnovu rezultata višegodišnjih istraživanja planine Jastrebac, do kraja 2023. godine realizovaće Studiju zaštite koja predstavlja stručnu osnovu za njeno proglašenje zaštićenim područjem, saopštio je Zavod.

Jastrebac predstavlja prostor očuvane prirode gde šume zauzimaju velika prostranstva u kojima se uz dominatne bukove šume, nalaze šumske zajednice bukve i breze, bukve i jele, a posebno su značajne one u kojima dominira planinski javor. Dosadašnjim istraživanjima zabeležen je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta značajnih za očuvanje biodiverziteta Srbije, kao i atraktivni geološki i geomorfološki oblici reljefa.

Na ovoj planini bogatoj vodom mnogobrojne reke i potoci usekle su svoje doline, koje u pojedinim delovima imaju odlike klisura. Ono što posebno zadivljuje su sela koja žive, pa tako na zatalasanom terenu podno Jastrepca mogu se videti uređeni voćnjaci, rasadnici i livade, u kompleksu mozaičnog predela prošaranog šumarcima, međicama i živicama.

Jastrebac je valorizovan sa aspekta biološkog, geološkog i predeonog diverziteta, kao i socio-ekonomskog i istorijsko-kulturološkog nasleđa. U okviru realizovanih istraživanja sagledani su i razvojni planovi opština na kojima se prostire (Kruševac, Prokulje i Blace), kao i stavovi lokalnog stanovništva za unapređenje života na planini.

Tokom terenskih istraživanja, stručni saradnici Zavoda posetili su i škole i tom prilikom sa učenicima razgovarali o značaju očuvane prirode, i poklonili obrazovna izdanja Zavoda za otkrivanje prirode.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300