“Fiat” počinje proizvodnju električnih automobila u Kragujevcu 2024. godine

fiat_logo
“Fiat” počinje proizvodnju električnih automobila u Kragujevcu 2024. godine

Predstavnici kompanije Stellantis (Stelantis) i Vlade Srbije potpisali su danas u Predsedništvu Srbije ugovor o finansiranju proizvodnje električnih automobila u fabrici u Kragujevcu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle potpisivanja ugovora rekao da time počinje nova era u investicijama u Srbiji.

Kako je objasnio, nova investicija u kragujevačkoj fabrici automobila biće u vrednosti 190 miliona evra, od čega će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 48 miliona evra.

On je rekao da će priprema proizvodnje novog modela automobila trajati do kraja 2023, a da bi proizvodnja u Kragujevcu počela u trećem kvartalu 2024.

Novi model električnog automobila će, po rečima Vučića, biti namenjen srednjoj klasi.

Vučić je jutros razgovarao sa rukovodstvom kompanije Stelantis, koje predvodi izvršni direktor Karlos Tavareš, a sastanku je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.
Stelantis je multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila, jedna od četiri najveće u svetu, a formirana je 2021. godine spajanjem italijansko-američkog konglomerata Fijat Krajsler Automobili (Fiat Chrisler Automobiles) i francuske PSA grupe.

Ugovor o dodeli sredstava podsticaja između Ministarstva privrede Vlade Srbije i “Fiat Chrysler Automobiles” potpisali su ministarka privrede Anđelka Atanasković i izvršna direktorka FCA Srbija i direktorka globalne korporativne kancelarije kompanije “Stelantis” Silvija Verneti.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama