Evropski parlament i Savet dogovorili stroža pravila o slanju otpada u treće zemlje

plastika_otpad
plastika_otpad

Evropski parlament i Evropski savet postigli su dogovor o izmeni propisa i kontrolnih mera o transportu otpada koji uključuje zabranu izvoza plastičnog otpada u zemlje koje nisu članice OECD, prenosi Beta.

Dogovoreni zakon ima za cilj efikasniju zaštitu životne sredine i ljudskog zdravlja, uz doprinos postizanju klimatske neutralnosti EU, cirkularne ekonomije i nultog zagađenja, saopštio je Evropski parlament.

– Izvoz određenog neopasnog otpada i mešavine neopasnog otpada koji bi se koristio u druge svrhe biće dozvoljen samo u zemlje koje nisu članice OECD, a koje se saglase i ispunjavaju kriterijume tretiranja takvog otpada na ekološki prihvatljiv način, uključujući poštovanje međunarodnih konvencija o radu i pravima radnika – navodi se u saopštenju.

Evropska komisija će napraviti listu takvih zemalja, koja će biti ažurirana najmanje svake druge godine.

Izvoz plastičnog otpada u zemlje koje nisu članice OECD biće zabranjen dve i po godine nakon što zakon stupi na snagu, a za izvoz u zemlje OECD biće uvedeni stroži uslovi.

– Pregovarači su se saglasili da su sve pošiljke otpada u cilju odlaganja u drugoj zemlji EU generalno zabranjene i da su moguće samo u izuzetnim slučajevima – navodi se u saopštenju.

Dogovor predviđa i osnivanje posebne grupe radi unapređenja saradnje članica EU kako bi se sprečio i otkrio nelegalni transport otpada, a Evropska komisija će moći da vrši inspekciju ako postoji sumnja na nelegalne pošiljke.

Evropska komisija je 2021. godine predložila izmenu pravila EU o slanju otpada. Novi dogovor treba formalno da usvoje Evropski parlament i Savet pre nego što stupi na snagu, prenosi Beta.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje