Evropske zemlje traže rešenje za održivo recikliranje tekstila

tekstil_pacvorak

Čak 11 evropskih zemalja pozvalo je Evropsku komisiju da pogura ambiciozne mere za suzbijanje otpada u tekstilnoj industriji u novoj tekstilnoj strategiji. Očekuje se da će ova strategija biti predložena u narednim mesecima. Jedan od predloga je da se istraži koji bi materijali mogli da se recikliraju po principu tekstil u tekstil, što bi povećalo stopu reciklaže.

U zajedničkom dokumentu, koji je poslat prošle nedelje, jedanaest zemalja – Austrija, Belgija, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Luksemburg, Holandija, Norveška, Španija i Švedska – ističu potrebu za “ambicioznom i sveobuhvatnom” strategijom koja pokriva ceo lanac vrednosti.

Ove države smatraju da je to je potrebno kako bi se postigli ambiciozni evropski klimatski ciljevi i pomoglo da tekstilna industrija postane konkurentnija i održivija.

U proseku, Evropljani godišnje konzumiraju 26 kg tekstila po osobi. Zahvaljujući trendovima “brze mode”, odeća se koristi kraće, što znači da se godišnje odbaci 11 kg po osobi, navode u Evropskoj komisiji.

Manje tekstila – manje gasova sa efektom staklene bašte

– Smanjenje emisije ugljenika je jedan od stubova Pariskog sporazuma. Verujemo da tekstilna industrija može odigrati ključnu ulogu u tome – rekao je Stiven van Veienberg, holandski ministar za životnu sredinu.

– Mislim da je važno da EU izradi ambicioznu strategiju. Tako će učiniti da održivi tekstil postane uobičajena pojava. Otvoriće se put ka čistijoj i zdravijoj budućnosti. Zato smo zajedno, sa deset drugih zemalja, podneli predlog konkretnih mera – nastavio je holandski ministar.

Uticaj tekstilne industrije na životnu sredinu smatra se prioritetom u okviru akcionog plana EU za cirkularnu ekonomiju. To je sektor koji intenzivno koristi resurse, što ga svrstava na četvrto mesto u EU po upotrebi primarnih sirovina i vode. Peti je po emisiji gasova sa efektom staklene bašte.

U planu cirkularne ekonomije, Evropska komisija je iznela planove za sveobuhvatnu strategiju EU za tekstil. Cilj će biti jačanje industrijske konkurentnosti i inovacija u tekstilu, povećanje tržišta održivog tekstila u EU i rešavanje brze mode.

Zahtevi zemalja EU

Zajednički dokument je usledio nakon što je Holandija u junu pozvala zemlje EU na razmenu mišljenja o održivosti tekstila. Nakon sastanka, poslato je zajedničko pismo čelnicima Evropske komisije, kao i komesaru za životnu sredinu Virginijusu Sinkevičiusu i šefu EU za klimu Fransu Timermansu.

U pismu se traže jasni, ambiciozni ciljevi za sakupljanje, ponovnu upotrebu i recikliranje tekstila. Sada se manje od 1% tekstila širom sveta reciklira u novi tekstil. Većina materijala koji se reciklira završi u procesu degradiranja (downcycling), što umanjuje kvalitet materijala. Downcycling se odnosi na recikliranje materijala u proizvod manje vrednosti. Na primer to su recikliranje korišćene odeće u netkani tekstil, izolacije za zgrade, krpe ili podloge za tepihe.

U zajedničkom dokumentu, 11 zemalja poziva Evropsku komisiju da istraži koji bi materijali mogli da se recikliraju po principu tekstil u tekstil, što bi povećalo stopu reciklaže.

Komisija razmatra slične ciljeve, ali tek treba da potvrdi da li će oni biti uključeni u predstojeću strategiju.

Ove zemalje, takođe, predlažu da se sprovede više istraživanja o tome kako ohrabriti dužu upotrebu odeće. Kažu da treba razmotriti mere za sprečavanje uništavanja neprodate odeće, što neke prodavnice na kraju i učine.

Zeleno pranje, takođe, treba sprečiti. Potpisnici pozivaju na obaveznu etiketu koja kupcima pokazuje šta kupuju i kako je to napravljeno.

Izvor: Euractiv

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje