Evropske zemlje traže rešenje za održivo recikliranje tekstila

tekstil_pacvorak

Čak 11 evropskih zemalja pozvalo je Evropsku komisiju da pogura ambiciozne mere za suzbijanje otpada u tekstilnoj industriji u novoj tekstilnoj strategiji. Očekuje se da će ova strategija biti predložena u narednim mesecima. Jedan od predloga je da se istraži koji bi materijali mogli da se recikliraju po principu tekstil u tekstil, što bi povećalo stopu reciklaže.

U zajedničkom dokumentu, koji je poslat prošle nedelje, jedanaest zemalja – Austrija, Belgija, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Luksemburg, Holandija, Norveška, Španija i Švedska – ističu potrebu za “ambicioznom i sveobuhvatnom” strategijom koja pokriva ceo lanac vrednosti.

Ove države smatraju da je to je potrebno kako bi se postigli ambiciozni evropski klimatski ciljevi i pomoglo da tekstilna industrija postane konkurentnija i održivija.

U proseku, Evropljani godišnje konzumiraju 26 kg tekstila po osobi. Zahvaljujući trendovima “brze mode”, odeća se koristi kraće, što znači da se godišnje odbaci 11 kg po osobi, navode u Evropskoj komisiji.

Manje tekstila – manje gasova sa efektom staklene bašte

– Smanjenje emisije ugljenika je jedan od stubova Pariskog sporazuma. Verujemo da tekstilna industrija može odigrati ključnu ulogu u tome – rekao je Stiven van Veienberg, holandski ministar za životnu sredinu.

– Mislim da je važno da EU izradi ambicioznu strategiju. Tako će učiniti da održivi tekstil postane uobičajena pojava. Otvoriće se put ka čistijoj i zdravijoj budućnosti. Zato smo zajedno, sa deset drugih zemalja, podneli predlog konkretnih mera – nastavio je holandski ministar.

Uticaj tekstilne industrije na životnu sredinu smatra se prioritetom u okviru akcionog plana EU za cirkularnu ekonomiju. To je sektor koji intenzivno koristi resurse, što ga svrstava na četvrto mesto u EU po upotrebi primarnih sirovina i vode. Peti je po emisiji gasova sa efektom staklene bašte.

U planu cirkularne ekonomije, Evropska komisija je iznela planove za sveobuhvatnu strategiju EU za tekstil. Cilj će biti jačanje industrijske konkurentnosti i inovacija u tekstilu, povećanje tržišta održivog tekstila u EU i rešavanje brze mode.

Zahtevi zemalja EU

Zajednički dokument je usledio nakon što je Holandija u junu pozvala zemlje EU na razmenu mišljenja o održivosti tekstila. Nakon sastanka, poslato je zajedničko pismo čelnicima Evropske komisije, kao i komesaru za životnu sredinu Virginijusu Sinkevičiusu i šefu EU za klimu Fransu Timermansu.

U pismu se traže jasni, ambiciozni ciljevi za sakupljanje, ponovnu upotrebu i recikliranje tekstila. Sada se manje od 1% tekstila širom sveta reciklira u novi tekstil. Većina materijala koji se reciklira završi u procesu degradiranja (downcycling), što umanjuje kvalitet materijala. Downcycling se odnosi na recikliranje materijala u proizvod manje vrednosti. Na primer to su recikliranje korišćene odeće u netkani tekstil, izolacije za zgrade, krpe ili podloge za tepihe.

U zajedničkom dokumentu, 11 zemalja poziva Evropsku komisiju da istraži koji bi materijali mogli da se recikliraju po principu tekstil u tekstil, što bi povećalo stopu reciklaže.

Komisija razmatra slične ciljeve, ali tek treba da potvrdi da li će oni biti uključeni u predstojeću strategiju.

Ove zemalje, takođe, predlažu da se sprovede više istraživanja o tome kako ohrabriti dužu upotrebu odeće. Kažu da treba razmotriti mere za sprečavanje uništavanja neprodate odeće, što neke prodavnice na kraju i učine.

Zeleno pranje, takođe, treba sprečiti. Potpisnici pozivaju na obaveznu etiketu koja kupcima pokazuje šta kupuju i kako je to napravljeno.

Izvor: Euractiv

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300