EU za 10 godina smanjila emisiju gasova staklene bašte za 26%

zagadjenje_ugljenik
zagadjenje_ugljenik

Foto: pixabay

Evropska unija je tokom poslednji deset godina smanjila emisiju gasova koji dovode do efekta staklene bašte (GHG) za 26% ili 3,6 tona po zaposlenom u privrednom sektoru, pokazaju podaci za 2021. godinu koje je danas objavila statistička agencija Eurostat, prenosi Beta.

U 2021. godini jedan zaposleni emitovao bi do 13,7 tona gasova dok je u 2012. godini taj broj iznosio 17,3 tone.

U saopštenju Eurostata navodi se da su rezultatima doprinela dva faktora, realno smanjenje emisije GHG, ali i povećanje broja zaposlenih.

Količina štetnih gasova koje emituju zaposleni smanjivala se kontinuirano do 2020. godine, ali je 2021. godine došlo do povećanja od 0,4 tone.

Ipak, emisije gasova sa efektom staklene bašte po zaposlenom u 2021. godini su i dalje 6% niže od toga koliko su iznosile u godini pre pandemije.

Najveće emisije po zaposlenom zabeležene su u Irskoj (22,8 tona po zaposlenom), Poljskoj i Danskoj (obe 21,4 tone), a najmanje na Malti (7,5 tona), kao i u Švedskoj (7,9 tona) i Portugalu (9,7 tona).

Eurostat u objavljenom članku klasifikuje emisije gasova koji dovode do efekta staklene bašte prema ekonomskim aktivnostima.

U Irskoj najviše GHG emituju poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo i to 41% ili 206 tona po zaposlenom.

U Poljskoj se 39% GHG emituje za snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom (743 tone po zaposlenoj osobi), dok se u Danskoj najviše emituje transportom i skladištenjem (52%), ili 241 tona po zaposlenom licu.

EU u okviru paketa “Spremni za 55” previđa da emisija gasova sa efektom staklene bašte u EU do 2030. bude smanjena za najmanje 55%.

Među štetnim gasovima koji uništavaju životnu sredinu, na prvom mestu je ubedljivo CO2, a slede metan, azot-dioksid i fluorisani ugljovodonici, ili takozvani F-gasovi.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300