EU smanjila zagađenje ugljen-dioksidom

nebo
nebo_34

Evropska unija uspela je da smanji emisiju štetnih gasova za skoro 3%, najviše Bugarska, Estonija i Slovenija.

U prvom kvartalu ove godine, ekonomija EU emitovala je ukupno 941 milion tona ekvivalentnog ugljen-dioksida, što je smanjenje od 2,9% u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosilo 969 miliona tona.

Najviše CO2 stiglo je iz evropskih domaćinstava, čak četvrtina ukupnog zagađenja – 24%, a tek potom iz industrije 20%, snabdevanja strujom i gasom 19%, poljoprivrede 13%, dok je transport emitovao svega 10% ugljen-dioksida.

Upravo je transport taj u okviru koga je došlo do povećanja emisije štetnih gasova za 7,2% dok je najveće smanjenje zabeleženo u u sektoru gasa i struje – 12,3%.

Tri države, Bugarska, Estonija i Slovenija predvode spisak država koje su ostvarile najveće smanjenje emisije štetnih gasova. Bugarska je smanila za 15,2%, Estonija 14,7%, a Sloveniji 9,6%.

Povećanje zagađenja zabeleženo je u šest zemalja EU. To su Irska 9,1%, Letonija 7,5%, Slovačka 1.9%, Danska 1.7%, Švedska 1.6% i Finska 0.3%.

Eurostat je zabeležio i vezu između emisije štetnih gasova i promene Bruto društvenog proizvoda.

U većini od 21 evropske države u kojima je došlo do smanjenja emisije štetnih gasova nije došlo do pada BDP-a.

Sloveniija je uz pad emisije štetnih gasova od 9.6% zabeležila rast BDP za 0.7% a Hrvatska je uz pad emisije štetnih gasova od 0,3% ostvarila rast BDP od 2.8%.

Ipak u šest država zabeležen je moguć negativan uticaj smanjenja emisije štetnih gasova na pad BDP. To su Češka, Estonija, Litvania, Luksemburg, Mađarska i Poljska, dok je u svih šest država u kojima je povećana emisija štentnih gasova, došlo do povećanja BDP.

Izvor: N1

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300